Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtajan Merja Kähkösen (keskellä) mielestä tämänpäiväinen puheenjohtajavalinta ei ole linjavaali vaan käytännöllinen kysymys.  Iiro Törmä

Vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtajan Merja Kähkösen (keskellä) mielestä tämänpäiväinen puheenjohtajavalinta ei ole linjavaali vaan käytännöllinen kysymys. 

”Nyt on tärkeää saada tilanne rauhoitettua” – vihreät aloitti puheenjohtajavalinnan

3.11.2018 12.47

Jenni Leukumaavaara

Vihreät aloitti puheenjohtajavalinnan pyhäinpäivän aamupäivänä Helsingissä. Eduskunnan pikkuparlamentissa on paikalla puoluevaltuuskunnan lisäksi useita kansanedustajia.

Kokous kestänee useamman tunnin. Tiedotustilaisuus on aikaisintaan kello 13.15, mutta puoluesihteeri Lasse Miettinen arvioi, että kokous kestänee ainakin kolme tuntia eli kahteen saakka. 


Puoluevaltuuskunnan jäseniä on naurattanut ja kummastuttanut kuluneen viikon uutisointi puolueen puheenjohtajavalinnasta.

”On spekuloitu kaikenlaisilla junttauksilla ja aivan ihmeellisillä asioilla, joita en ainakaan itse ole nähnyt ollenkaan. Mitään vaikutusyrityksiä valtuuskuntaankaan ei ole tapahtunut”, vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja Merja Kähkönen sanoo.

Valtuuskunnan jäsenet Meri Lumela ja Silja Keränen ovat samaa mieltä.

Valtuuskunta on keskustellut omassa Facebook-ryhmässään puheenjohtajan valinnasta aktiivisesti. Lisäksi jäsenet ovat käyneet keskusteluja omien taustaryhmiensä kanssa.

Puoluevaltuuskunta koostuu alueellisista piirijärjestöistä ja valtakunnallisista järjestöistä. Tällaisia ovat esimerkiksi Vihreät Naiset ja Vihreät Nuoret. Lumela ja Keränen edustavat Vihreitä Naisia. Valtuuskunnassa on yhteensä 43 jäsentä.


Lumelan, Keräsen ja Kähkösen mielestä on tärkeää, että ennen äänestystä puoluevaltuuskunta pääsee keskustelemaan kunnolla, purkamaan ehkä viime kuukausilta kertynyttä turhautumistakin. Sen jälkeen on pulinat pois.

”Kuka tahansa nyt valitaankin, me lähdemme kaikki hänen taakseen, eikä aleta sitten käydä kisaa. Totta kai tällainen epäselvä tilanne syö kaikkien voimavaroja”, Lumela sanoo.

”Tämä on poikkeuksellinen tilanne ja siksi on poikkeuksellinen menettelytapakin. Haluamme päästä nopeasti eteenpäin, jotta saamme tilaa teemoillemme, kuten koulutukselle ja ilmastonmuutokselle”, Lumela jatkaa.

Kähkönen korostaa, että kampanjoiden pitää keskittyä eduskunta- ja eurovaaleihin, ei puheenjohtajavaaliin.

”Tämä ei ole linjavaali, vaan sellainen on pidetty edellisessä puoluekokouksessa ja seuraava pidetään ensi kesän puoluekokouksessa. Nyt on kyse siitä, kuka on se henkilö joka johtaa meidät vaaleihin. Tämä on enemmän käytännöllinen kuin mikään linjakysymys”, Kähkönen sanoo.

”Nyt on tärkeää, että tilanne rauhoittuu ja selkiytyy”, Silja Keränen sanoo.


Keränen muistuttaa, että paikallistasolla toiminta on jatkunut lähes entiseen malliin, vaikka valtakunnanjulkisuudessa vihreiden ympärillä on kohissut ja kuhissut.

Keränen on ilmoittanut julkisesti kannattavansa tehtävään Pekka Haavistoa. Kähkönen ja Lumela haluavat ensin kuulla keskustelun ja ehdokkaiden näkemykset.

Ehdokkaista Pekka Haavisto on paikan päällä ja Outi Alanko-Kahiluodon on tarkoitus osallistua kokoukseen etänä.

Puoluevaltuuskunta voi halutessaan nimetä myös lisää ehdokkaita, mutta kokouspaikalla olevat pitivät tätä melko epätodennäköisenä.

Vihreät  puheenjohtajavaali  puoluevaltuuskunta 
Viite