Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Atte Ahokkaan opettajat ovat olleet ”yllättävän ymmärtäväisiä” yhdeksäsluokkalaisen ilmastolakkoilijan poissaoloista. Ahokas toivoo eduskuntaan poliitikkoja, jotka uskaltavat alkaa radikaalisti torjua ilmastonmuutosta. Iiro Törmä

Atte Ahokkaan opettajat ovat olleet ”yllättävän ymmärtäväisiä” yhdeksäsluokkalaisen ilmastolakkoilijan poissaoloista. Ahokas toivoo eduskuntaan poliitikkoja, jotka uskaltavat alkaa radikaalisti torjua ilmastonmuutosta.

”On väärin, että nuorten pitää olla johtava voima ilmastokeskustelussa”

19.2.2019 14.58

Jenni Leukumaavaara

”Ajattelin, että olen yksin kolme tuntia kirjaston portailla ja voin uhriutua Twitterissä. Mutta tämä on räjähtänyt positiivisella tavalla käsiin”, 15-vuotias Atte Ahokas sanoo.

Ahokas järjesti ilmastotempauksen kotikunnassaan Jokioisilla tammikuun lopulla. Hän oli ilmastokyltteineen parkissa kunnantalon vieressä, kirjaston portailla.

Ahokkaan laskujen mukaan paikalla kävi nelisenkymmentä ihmistä, joista iso osa oli nuoria. Koulun opettajat olivat antaneet luvan käydä tervehtimässä ilmastolakkolaista.

Ahokas on yksi Suomen ilmastolakkoilijoista, joiden esikuva on ruotsalainen Greta Thunberg.


Tempauksen jälkeen Ahokas on antanut useita haastatteluja ja ollut Ylen A-studiossa puhumassa ilmastonmuutoksesta kokoomuksen ja sdp:n vihreän siiven edustajien, Kai Mykkäsen (kok) ja Sanna Marinin (sdp) kanssa.

Ahokas sanoo poliitikoilla olleen hyviä pointteja, mutta parantamisen varaa jäi.

”Kyllä siinä niin paljon oli sellaista poliittista puhetta. Ei tullut sellaista wau-oloa, että nyt alkaa tapahtua. Tilanne kuitenkin on, että nyt täytyisi oikeasti ruveta tekemään radikaalisti. Muuten täällä ei tuleville sukupolville ole Suomea jossa elää.”

Ahokkaan mielestä tällä hetkellä vihreillä ja vasemmistoliitolla on ilmaston kannalta parhaat ja radikaaleimmat ohjelmat. Hän ei kuitenkaan itse saa äänestää vielä kevään vaaleissa. Jos saisi, hän valitsisi vihreiden tai vasemmiston ehdokkaista sellaisen, joka lupaisi radikaalimpia päästövähennyksiä lyhyimmässä ajassa.

Ahokas kertoo olleensa aina ympäristötietoinen, mutta Thunbergin esimerkki ja kansainvälisen ilmastopaneelin pysäyttävä raportti pakottivat  yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen.

Hän sanoo monen nuorenkin yllättyvän siitä, mitä kaikkea heidän elinaikanaan maapallolla tapahtuu, jos ilmastonmuutos kiihtyy. Huolta on, mutta ei vielä tarpeeksi tekoja.


Nuorten ilmastoliikehdintä
on saanut paljon huomiota etenkin Keski-Euroopassa, mutta kasvavissa määrin myös Suomessa. Fridays for future -lakkoja on yhä uusilla paikkakunnilla. Suomen tiedeyhteisö asettui tukemaan nuoria koululakkoilijoita tukikirjeellä, jonka on allekirjoittanut jo yli 600 tiedeyhteisön jäsentä.

”Ihan sairaan mahtavaa, että akateeminen yhteisö on näin vahvasti mukana. Ilmastolakkoliikkeellä ei voi olla liian paljon tukijoita, joten toivotan kaikki tervetulleeksi.”

Ahokas uskoo, että eduskuntavaalit ovat ilmastovaalit. Ainakin hän tekee kaikkensa sen eteen.

Mielenosoittajan metodi on yksinkertainen.

”Puhun ilmastonmuutoksesta kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Lakkoilun normalisointi arkipäivän puheessa on todella tärkeää.”

Tälle keväälle näyttää kertyvän lintsaamista koulusta, koska haastattelut ja ilmastoprojektit vievät aikaa.

Tulevana viikonloppuna Ahokas ja muut nuoret aktiivit yrittävät saada Helsinkiin koolle mahdollisimman paljon ilmastonuoria.


Näkyvyyttä seuraa myös negatiivinen
huomio. Kuten Greta Thunberg myös Ahokas on joutunut trollien kohteeksi. Hän ei halua antaa heille liikaa huomiota.

Ahokkaan perhe on tukenut 15-vuotiaansa toimintaa. Äiti tosin oli aluksi pohdiskellut, onko lakkoilu rakentavin tapa vaikuttaa. Viimeistään Ylen A-studion myötä äitikin uskoo, että vaikutusta on.

Uudenvuodenlupauksensa mukaisesti Ahokas vähentää kuluttamista ja lihansyöntiä ja yrittää olla lentämättä. Jos on pakko lentää esimerkiksi perhelomalle, Ahokas pyrkii maksamaan päästökompensaatioita.

Pääpaino koko ilmastonmuutoskeskustelussa pitää kuitenkin olla yhteiskunnallisten rakenteiden muuttamisessa eikä vain yksilön valinnoissa.

”Emme voi äänestää, mutta nuorille lakkoilu ja some ovat tärkeitä vaikuttamisvälineitä. Valtioilla on iso vastuu ja hyvät mahdollisuudet vaikuttaa esimerkiksi energiaan ja teollisuuteen.”

Ahokas on päättäväinen ilmastonmuutoksen torjuja, mutta kyllä tilanne välillä äimistyttää.

”On väärin, että nuorten pitää olla johtava voima ilmastokeskustelussa. Sen pitäisi olla poliitikkojen työtä.”

ilmastopolitiikka  ilmastonmuutos  Greta Thunberg  nuoret  koululakko  ilmastolakko 




Viite