Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Riikka Suominen

”Ilmastonmuutos yllättää meidät kohta rysän päältä. Suomen pitää näyttää esimerkkiä”, vaatii Laura Kolehmainen. Kuva Ilmastoveivin lanseerauksesta. Riikka Suominen

”Ilmastonmuutos yllättää meidät kohta rysän päältä. Suomen pitää näyttää esimerkkiä”, vaatii Laura Kolehmainen. Kuva Ilmastoveivin lanseerauksesta.

”Tajusin, että tämä on tärkeämpää kuin mikään muu” – Laura Kolehmainen käynnisti Ilmastoveivin

19.12.2018 20.20

Riikka Suominen

Nuorten aikuisten käynnistämä kampanja Ilmastoveivi2019 vaatii, että Suomi tekee kaikkensa ilmaston eteen EU:n puheenjohtajana.

Kesällä alkava puolen vuoden puheenjohtajuuskausi on Suomelle paikka tehdä kokoaan isompi vaikutus ilmastoon.

”EU:n puheenjohtajuus on Suomelle vaikuttamisen paikka. Jos nyt on paikka, niin miksi ei lauota?", kysyy kampanjan käynnistänyt Laura Kolehmainen.


Ilmastoveivin nimi tulee jääkiekosta
ja Kolehmainenkin seuraa omien sanojensa mukaan fanaattisesti MM-lätkää. Tärkeämpi syy nimelle on se, että jääkiekko on yhteinen nimittäjä suomalaisille.

Taustalla ei poliittista liikettä tai ympäristöjärjestöä, vaan kampanja on tavallisten kansalaisten perustama. Mukana on noin 350 ihmistä.

Joukkovoimaa tarvitaan, jotta kampanja yltää tavoitteeseensa, ja saa ilmaston Suomen puheenjohtajuuskauden ykkösasiaksi. Lisäksi se haluaa, että Suomi neuvoston puheenjohtajana ehdottaa EU:n tavoitteen päivittämistä 1,5 asteen polulle.

Jo nyt veivaajat, kuten kampanjoitsijat itseään kutsuvat, ovat päässeet ministeriöiden, puolueiden ja meppien puheille. Kampanja kiinnostaa ulkomaillakin.


Kampanja käynnistyi
, kun 24-vuotias Kolehmainen lokakuun alussa luki uutisen IPCC:n tuoreesta raportista. Se muutti hänen elämänsä.

Raportin sisällössä ei ollut uutta, mutta ilmastonmuutoksen vaatimien toimien kiireellisyys yllätti.

”Opiskeluissa on ihan sama. Hommiin ryhdytään, kun deadline lähestyy. Nyt sanottiin ääneen, että kaiken on muututtava radikaalisti ja että aikaa on 12 vuotta. Se oli viimeinen niitti.”

Maailmanpolitiikan ja oikeustieteen opinnot Helsingin yliopistossa jäivät. Kolehmainen perui loppuvuoden tentit ja pani painonnoston ja teatteriharrastuksen jäihin.

Päivät hän tekee työharjoittelua vastuullisen rahoituksen parissa ja illat ja yöt kampanjaa. Se on tällä hetkellä ainoa paikka, jossa hän tapaa kavereitaan.

”Tajusin, että tämä on tärkeämpää kuin mikään muu”, Kolehmainen sanoo.

Hänestä tuntuu, ettei päättäjien ikäpolvi ymmärrä ilmastonmuutoksen vakavuutta.

”Viimeksi tällä viikolla työ- ja elinkeinoministeriössä kuulin, että ilmastonmuutoksen suhteen pitää ottaa huomioon taloudelliset realiteetit. Päättäjät eivät tunnu tajunneen planetaarisia realiteetteja”,Kolehmainen sanoo.

Hän muistuttaa, että soteen, valtion velkaan ja EU:n pakolaispolitiikkaan laitettu poliittinen energia on hukkaan heitettyä, jos ilmastonmuutos pistää pian koko yhteiskunnan uusiksi.

”Se, mitä koetaan nyt akuutiksi, ei päde tulevissa olosuhteissa. Nykyinen pakolaiskriisi ei ole mitään siihen verrattuna, paljonko tänne arvellaan tulevan ilmastopakolaisia.”


Ilmastoveivi lanseerattiin
Helsingissä alkuviikosta. Avoimessa yleisötilaisuudessa oli paikalla pari sataa ihmistä. Useimmat olivat nuoria.

Ilmastonmuutoksen vakavuus vaikuttaa nuorten motivaatioon suunnitella tulevaisuutta.

”Kun koittaa kuvitella tulevaisuutta, ei se ole mahdollista. Tulee iso muutos, jonka me joko itse tehdään tai sopeudutaan kaoottiseen muutokseen.”


Haastatteluhetkellä Kolehmainen
jännittää, pääseekö hän osallistumaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) kutsumaan pyöreän pöydän ilmastokeskusteluun.

Lähiaikoina Kolehmainen on menossa puhumaan Romanian ja Kroatian päättäjien kanssa näiden maiden puheenjohtajuuskausista.

”Minulla on voimakas olo tällä hetkellä. Ei ole totta etteikö mitään voisi tehdä. Voihan.”

Ilmastoveivi-kampanjan vetoomuksen voi allekirjoittaa täällä.

ilmastoveivi  ilmastokampanja  EU:n puheenjohtajuus  eu-puheenjohtajuus 
Viite