Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miikka Kiminki

Laajalla skaalalla. Vihreät tiedetään koulutuksen ja luonnon puolestapuhujiksi. Nyt halutaan vahvistaa talous- ja kulttuuriprofiilia. Kuva vihreiden viime kesän puoluekokouksesta.Miikka Kiminki

Laajalla skaalalla. Vihreät tiedetään koulutuksen ja luonnon puolestapuhujiksi. Nyt halutaan vahvistaa talous- ja kulttuuriprofiilia. Kuva vihreiden viime kesän puoluekokouksesta.

Analyysi

”Tarvitsemme valtakunnallista terästäytymistä” – Vihreät hakee uusilla yhdistyksillä uskottavuutta talous- ja kulttuuripuolueena

5.9.2019 16.41

Jenni Leukumaavaara

Uusia jäseniä, vertaistukea nykyisille jäsenille ja yleispuoluekuvan vahvistamista. Ainakin näitä vihreät tavoittelee, kun puolueeseen perustetaan uusia valtakunnallisia yhdistyksiä tänä vuonna.

Kulttuurivihreät perustetaan virallisesti syksyn aikana, ja Talousvihreät eli entinen Vihreät Yrittäjät käynnistää ja laajentaa toimintaansa uuden nimen alla.

Idullaan vihreissä on myös kansainvälisyyttä korostava Green Sisu -yhdistys, joka haluaa mukaan Suomessa asuvia vieraskielisiä ihmisiä sekä paremmat verkostot esimerkiksi Itämeren alueen sisarpuolueisiin.

Valtakunnallisissa yhdistyksissä ei ole kyse uusista aluevaltauksista, vaan jo olemassa olevan osaamisen kokoamisesta ja hyödyntämisestä.


Vaikka yhdistyksiä ei ole perustettu suoranaisesti vuoden 2021 kuntavaaleja ajatellen, ei ajankohta ole täysin sattumaakaan.

Esimerkiksi kulttuuripolitiikassa kunnat ovat avainasemassa. Kulttuurin rahoituksesta suuri osa tulee kunnilta, ja usein kulttuuri on ensimmäisiä karsintakohteita talousongelmaisille kunnille.

”Kulttuuri tarvitsee puolustajia etenkin kunnissa, joissa talous on kuralla. Tässä on vihreilläkin parantamisen paikka”, Kulttuurivihreiden perustajajäseniin kuuluva Rosa Meriläinen sanoo.

On yllättävää, ettei vihreillä ole ollut valtakunnallista kulttuuriin profiloitunutta yhdistystä. Vihreissä on paljon kulttuurialan ihmisiä, ja kulttuuri on ollut tärkeä osa puoluetta sen perustamisesta lähtien. Silti moni kokee, että vasemmistoliitto on ainoa, joka on systemaattisesti kulttuurin puolella.

”Paikallisesti vihreissä on tosi vireääkin kulttuurialan toimintaa, mutta tarvitsemme valtakunnallista terästäytymistä ja profiilin nostoa kulttuuriasioissa”, Meriläinen sanoo. 

Profiloituminen kulttuuriin on vihreille siksikin luontevaa, että kulttuuri on aineetonta arvonlisää ja tapa muuttaa kulutuksen suuntaa palveluihin. Kulttuuriyhdistys täydentää vihreiden sivistyspolitiikkaa, jossa koulutus on viime vuodet ollut vahvasti esillä.


Talousvihreiden puheenjohtaja
Sakari Kouti sanoo suoraan kenties tärkeimmän syyn valtakunnallisten yhdistysten tarpeelle: niiden toivotaan tuovan puolueelle lisää jäseniä ja äänestäjiä.

Talousvihreiden tavoitteena on saada mukaan kestävästä taloudesta kiinnostuneita ihmisiä: esimerkiksi vihreitä bisnesihmisiä ja sijoittajia, julkisen talouden ja talouspolitiikan edustajia sekä liiketoiminnan ja työelämän edustajia. Mukana on jo pienyrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä.

Vihreissä on ollut sisäistä kipuilua talouden roolista puolueessa. Moni kokee, että esimerkiksi kokoomuksen vihertävästä siivestä voisi hyvinkin olla tulijoita vihreisiin, jos puolue koettaisiin nykyistä vakuuttavammaksi talousasioissa.


Talous- ja kulttuurivihreitä
yhdistää se, että vaikka puolueessa on molempien teemojen osaamista, ne ovat jääneet hieman katveeseen.

Puolueen sisällä valtakunnalliset yhdistykset antavat vertaistukea jäsenille ja poliittisia sytykkeitä niin vihreään valtakunnanpolitiikkaan kuin alueellisille toimijoille. Ne myös auttavat vihreitä tutustumaan toisiinsa yli kuntarajojen.

Puolueen ulkopuolelle yhdistykset antavat signaalin laaja-alaisemmasta puolueesta. Tavallaan yhdistykset pyrkivät vastaamaan vihreisiin liitettyyn ikuisuuskysymykseen siitä, onko puolue uskottava yleispuolue.

Vihreillä on laajalti ohjelmatyötä ja erilaisia poliittisia ohjelmia, mutta ne eivät välttämättä ole potentiaalisten jäsenien tai äänestäjien tiedossa. Esimerkiksi vihreiden kulttuuripoliittinen ohjelma on toukokuulta 2018, ja se on Meriläisen mukaan hyvä.

”Yleisen yhteiskuntapolitiikan osana vihreiden kulttuuripainotus ei kuitenkaan vielä niin hyvin näy. Ei riitä, että on ohjelma netissä, vaan pitää olla riittävästi tekoja kulttuurin puolesta, jotta se on uskottavaa.”

talous  kulttuuri  Vihreät 
Viite