Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Äänestysikärajan lasku on viesti luottamuksesta

14.6.2018

Olli-Poika Parviainen

Käyttäjän Olli-Poika Parviainen kuva
Olli-Poika Parviainen on kansanedustaja ja vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.

Viikonlopun puoluekokouksessa hyväksytään vihreille uusi poliittinen tavoiteohjelma. Vihreät katsoo jatkossakin rohkeasti tulevaisuuteen ja vahvistaa sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta.

Lähdimme ohjelman valmistelussa siitä, että jos ja kun todella haluamme esimerkiksi nuoret mukaan vaikuttamaan tämän maan suuntaan, on meidän annettava heille siihen myös aitoja mahdollisuuksia politiikan ”leikkimisen” sijaan. Näin nuorista tulee aktiivisia yhteiskunnan jäseniä.

Nuorilla on oikeus osallistua ja vaikuttaa. He osaavat jo paljon ja oppivat koko ajan lisää. Monille nuorille eurooppalaisuus, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ovat itsestäänselvä osa arkea.

Kun puhumme tulevista sukupolvista, emme saa unohtaa niitä sukupolvia, jotka ovat jo tässä ja nyt.


Päätimme tuoda puoluekokoukseen esityksen äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden ikärajan laskemisesta 15 vuoteen, kun tavoite edellisessä ohjelmassa oli 16 vuotta. Haluamme lähettää viestin ylisukupolvisesta luottamuksesta.

Myös nykyisin äänioikeutetut ja vaalikelpoiset, 18 vuotta täyttäneet nuoret ovat varsin aliedustettuina päätöksenteossa. Tämän näkee ja kuulee jokaisessa kunnanvaltuustossa, puhumattakaan eduskunnasta.

Parhaat päätökset syntyvät, kun niitä on tekemässä mahdollisimman monipuolinen, eri ikäisistä päättäjistä koostuva porukka.

On myös demokratian kannalta ensiarvoisen tärkeää, että vaaleihin osallistutaan ahkerasti. Siten valitut päättäjät saavat vahvemman valtuutuksen äänestäjiltä.


Riippumatta siitä, alennetaanko Suomessa äänestysikärajaa vai ei, voimme edistää nuorten osallisuutta myös muuten. Kouluissa kannattaa lisätä demokratiakasvatusta ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen opetusta. Oppilas- ja opiskelijakuntatoiminnalla on oltava hyvät toimintaedellytykset.

Nuorten kuulemisvelvoitetta päätöksenteossa kannattaa vahvistaa. Esimerkiksi nuorisovaltuustot ovat monissa kunnissa nuorille tärkeä tapa osallistua.

Osallisuuden edistäminen ei rajoitu vain päätöksentekoon, vaan myös koulutukseen ja työhön. Osallisuus monimutkaistuvassa maailmassa edellyttää monia taitoja.

Siksi esitämme myös oppivelvollisuuden laajentamista toisen asteen loppuun ja matkalla kohti tätä tavoitetta maksutonta toisen asteen koulutusta.

Haluamme tukea lasten ja nuorten omia valintoja eri koulutusasteilla. Tarvitsemme myös uuden nuorisotakuun, joka antaa enemmän yhtäläisiä mahdollisuuksia. Syrjäytymisen ehkäisykin on osallisuuden edistämistä.


Ylisukupolvista oikeudenmukaisuutta on esimerkiksi se, että estämme ympäristötuhoja nyt eikä kymmenen vuoden päästä.

Nykyisillä lapsilla ja nuorilla tulee olemaan kädet täynnä jo pelkästään yhteiskunnan sopeuttamisessa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Vahvistamalla nuorten osallisuutta turvaamme reilumpaa tulevaisuutta kaikille ikään katsomatta. Me vihreät olemme puolue, joka haluaa pitää kaikki mukana.

Viite