Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

VR

Juna kulkee halki lumisen maiseman
Raiteille! Nykyinen lainsäädäntö vaikeuttaa ilmastoystävällistä matkailua. Esimerkiksi työaikalaissa matka-aikaa ei lasketa työajaksi.VR

Raiteille! Nykyinen lainsäädäntö vaikeuttaa ilmastoystävällistä matkailua. Esimerkiksi työaikalaissa matka-aikaa ei lasketa työajaksi.

Alanko-Kahiluoto: Työmatkailun huomioitava ilmasto – ja valtion näytettävä mallia

7.2.2019 11.26

Riikka Suominen

Työmatkailusta on tultava ympäristöystävällistä, vaatii vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Hän jätti tiistaina eduskunnassa toimenpidealoitteen valtion matkustussäännön uudistamiseksi ilmastopäästöjä vähentäväksi.

Valtion matkustussäännön ohjeistuksessa tulisi Alanko-Kahiluodon mukaan huomioida paitsi ilmaston lämpenemisen haasteet myös teknologian ja etätyön kehittymisen suomat mahdollisuudet matkustamisen ja työnteon yhdistämiseen.

”Esimerkiksi kielto yhdistää virka- ja lomamatkaa tuntuu ilmastokriisin aikana ihan aataminaikaiselta ohjeelta”, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Hänestä työ- ja lomamatkojen yhdistäminen pitää nähdä keinona vähentää kokonaismatkustusmäärää ja sitä kautta matkailun haittavaikutuksia, Alanko-Kahiluoto toteaa.


Valtion matkustussäännöllä
on suuri merkitys suomalaisten matkustukselle. Sen pohjalta tehdään lähes kaikki työmatkapäätökset julkisilla aloilla.

”Työmatkoissa pitäisi ottaa huomioon paitsi matkustuksesta työnantajalle koituvat suorat kulut, myös matkustamisen ilmastovaikutukseen liittyvät ulkoistetut kulut”, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Hän on jo aiemmin vaatinut, että eduskunnan tulisi ottaa käyttöön lentomatkojen päästökompensaatio.

Puhemiehen nimittämä työryhmä selvittää nyt tapaa kompensoida eduskunnan työmatkalentojen päästöt.

lentonormi  lentomatkailu  työmatkat  ilmastonmuutos  outi alanko-kahiluoto 
Viite