Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Iiro Törmä

Asiantuntijat: vahvat ehdokkaat, ilmastokeskustelu ja valtapuolueiden alamäki toivat vihreän voiton

27.5.2019 13.12

Riikka Suominen

Vahvat ehdokkaat, ilmastokeskustelu ja valtapuolueiden rapistuva kannatus. Nämä syyt johtivat asiantuntijoiden mukaan vihreiden vaalivoittoon.

”Suomalaisilla mepeillä voi olla valtaa Euroopan unionissa ja tässä esimerkkinä on asiantunteva ja vahvasti EU:hun panostanut Heidi Hautala”, analysoi yliopistonlehtori Emilia Palonen Facebookissa.

Ville Niinistö keräsi toiseksi eniten ääniä Suomessa. Hautala neljänneksi eniten.

Nuorten merkitys vaaleissa nousi. Suomen vihreiden listan suuri määrä nuoria ehdokkaita avitti Palosen mukaan siinä, että Alviina Alametsä kärkkyy nyt Suomen 14:tä edustajapaikkaa. Alametsä nousee parlamenttiin, jos Brexit toteutuu.


Koululaisten ilmastolakot
nostivat Eurobarometrin mukaan ilmaston eurovaalien neljänneksi suurimmaksi vaalikysymykseksi. Suomessa ilmasto oli ykkösaihe ja Saksassa joka toiselle äänestäjälle tärkein asia.

Vaalikeskusteluissa korostui, että tärkeimpien ilmastotoimien pitää tapahtua EU-tasolla. 

”On luonnollista, että se puolue, jolla on ikään kuin eniten asiantuntemusta ja osaamista tässä asiassa, menestyy nimenomaan EU-vaaleissa”, sanoo yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin Sanomille.

”Vaikka vihreät ovat lähtökohtaisesti liberaaleja ja kallellaan vasemmistoon, uskon, että ilmastonmuutoskeskustelu toi heille äänestäjiä liberaali-konservatiivi-akselin ulkopuolelta”, sanoo samassa analyysissa Aleksanteri-instituutin yliopistonlehtori Katalin Miklossy.

Hän arvioi myös, että EU:n kannattajat lähtivät äänestämään vastaliikkeenä EU-vastaisille voimille.


Vaalien selvä trendi oli perinteisten valtapuolueiden kannatuksen laskun jatkuminen.

”Nyt niiden haastaminen ei ollut vain nationalistisen oikeiston käsissä vaan myös vihreiden. Valtapuolueiden kykenemättömyys innostaa äänestäjiä on nostanut vihreitä ympäri Euroopan", Palonen sanoo.

Yliopistotutkija Miettisen mukaan vihreät ovat keränneet ääniä nimenomaan sosiaalidemokraateilta.

”Se selittää myös vihreiden tulosta esimerkiksi Suomessa, Saksassa ja Itävallassa. Sellainen nuori, urbaani, vasemmalle kallellaan oleva mutta ei kuitenkaan vasemmistopuolueita sympatisoiva äänestäjä valitsee vihreät”, Miettinen sanoo.

eurovaalit 
Viite