Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Bella Forsgrén keräsi vuoden 2017 muhkean äänisaaliin Jyväskylässä.Hanna-Kaisa Hämäläinen

Bella Forsgrén keräsi vuoden 2017 muhkean äänisaaliin Jyväskylässä.

Bella Forsgrén haluaa tasapuolista yhteiskunnan tukea koko maahan

14.11.2018 15.56

Anne Ignatius

Keski-Suomen vihreiden eduskuntavaaliehdokkaan Bella Forsgrénin vaalikampanjan väri on valittu – se on keltainen – ja graafinen ilme suunniteltu.

Nettisivut aukeavat kohta. Kampanjan tuotteet hakevat vielä muotoaan, mutta luvassa on ainakin kangaskasseja ja kierrätysmateriaalista valmistetut korvakorut.

Tukiryhmä kokoontuu tässä vaiheessa joka kuukausi brunssille. Joulukuusta alkaen järjestetään kuukausittainen tapaaminen, jossa aina joku ulkopuolinen puhuja kertoo vaalikampanjaan tai muuhun ajankohtaiseen asiaan liittyvästä teemasta.

”Sain tukiryhmäni kampanjapäälliköksi hyvän ystäväni Riikka Leinosen. Hän on huikea moniosaaja”, Forsgrén sanoo.


Iloisen kampanjan
vaaliteemat ovat vakavia. Forsgrén haluaa nostaa esiin etenkin kolme pääteemaa: ilmastonmuutoksen, koulutusleikkaukset ja eriarvoistumisen.

”Suomessa on ajateltu, että kuka tahansa pystyy opiskelemaan ja nostamaan itsensä korkeampaan tuloluokkaan. Nyt tämä mahdollisuus horjuu”, hän sanoo.

Tutkimukset osoittavat, että vanhempien koulutustaso periytyy edelleen. Forsgrénin mielestä yhteiskunnan pitäisi pian puuttua asiaan ja koulutuksesta leikkaamisen sijaan mahdollistaa se, että kuka tahansa vanhempien luokasta riippumatta pystyy opiskelemaan niin pitkälle kuin haluaa.

”Se on tärkeää ihan inhimillisistä syistä mutta myös kansantalouden näkökulmasta. Muuten yhteiskunta hukkaa valtavasti potentiaalia, jota tarvitaan esimerkiksi uusien innovaatioiden kehittämiseen.”

Forsgrén on huolissaan myös siitä, että suomalaisten sosiaaliturvan vähimmäismäärän taso ei ole riittävä. Järjestelmä on jäykkä. Jos pätkätöitä on tarjolla, sitä on vaikea ottaa vastaan.

”Usein työtön hukkuu vaivalloiseen byrokratiaviidakkoon Kelan ja TE-toimiston kanssa. Vihreiden perustulomallin avulla välttyisimme tämän kaltaisilta ongelmilta.”


Eduskunnassa Forsgrén
haluaisi puuttua myös yhteiskunnan tukien alueellisiin eroihin. Esimerkiksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden toteutuminen riippuu siitä, missä päin Suomea asuu.

Tällä hetkellä Helsingissä asuva vanhempi voi viedä lapsensa päivähoitoon, vaikka ei itse kävisi töissä, mutta Jyväskylässä asuva vanhempi ei voi. Tosin Jyväskylän kaupunginhallitus aikoo esittää subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamista.

”Valtion pitäisi asettaa sellaiset raamit, että tämän kaltaisia alueellisia eroja ei synny.”

Bella Forsgrén on 26-vuotias yhteiskuntapolitiikan opiskelija ja Jyväskylän kaupunginvaltuutettu. Hän ei osaa arvioida mahdollisuuksiaan päästä kansanedustajaksi. Ainakin kuntavaaleissa hän oli hyvässä nosteessa ja sai Jyväskylässä vihreistä toiseksi eniten ääniä heti Touko Aallon jälkeen.

Forsgrén toivoo, että kevään vaaleista tulisi koulutus- ja ilmastovaalit.

”Ja olisihan se hyvä saada Arkadianmäen keski-ikää alaspäin.”

eduskuntavaalit  ehdokkaat 
Viite