Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

The Green Party/Molly Scott Cato

Molly Scott Cato
Paluu Britanniaan. Brittimeppi Molly Scott Cato on tukenut julkisesti muun muassa Extinction Rebellion -kansanliikettä. The Green Party/Molly Scott Cato

Paluu Britanniaan. Brittimeppi Molly Scott Cato on tukenut julkisesti muun muassa Extinction Rebellion -kansanliikettä.

Brexit iskee myös eurovihreisiin

21.2.2019 15.44

Vesa Sisättö

Euroopan parlamentin Vihreät ja Euroopan vapaa allianssi -ryhmä menettää kuusi edustajaa, kun Britannia eroaa unionista.

”Nykyisen kuuden brittimepin menettäminen on kivuliasta ryhmälle. Heistä kolme on vihreitä. Jean Lambert, Molly Scott Cato ja Keith Taylor ovat valtavan hyviä ja aikaansaavia poliitikkoja, jotka tulevat vielä tekemään paljon hyvää brittien sisäpolitiikassa, jos heille annetaan siihen tilaa”, sanoo Brysselin vihreiden puheenjohtaja Markus Drake.

Vihreiden ja vapaan allianssin ryhmä menettää myös kaksi skottien kansallispuolueen SNP:n edustajaa ja walesilaisen Plaed Cymrun edustajan.

”Parhaassa tapauksessa muutos avaa mahdollisuuksia miettiä vihreiden ryhmää tulevaisuudessa. Eli ei pelkkää huonoa ilman uusia mahdollisuuksia”, Drake sanoo.


Brexit on kovaa vauhtia
ajautumassa hätätilavyöhykkeelle, kuten kommentaattorit tilannetta kutsuvat. Ajanpuute alkaa karsia tai vaikeuttaa vaihtoehtoja, joita briteillä olisi Brexit-umpikujasta pääsemiseksi.

BBC:n mukaan esimerkiksi uuden kansanäänestyksen tai uusien parlamenttivaalien järjestäminen vaatisi jo sitä, että EU:lta pitäisi anoa lykkäystä 29. maaliskuuta tapahtuvalle Brexitille.

Osa kommentaattoreista arvioi, että pääministeri Theresa May pelaa aikaa. Sopimuksettoman, eli kovan Brexitin, uhka voi ajaa brittiparlamentaarikkoja tukemaan Mayn neuvottelemaa Brexit-sopimusta. Parlamentti hylkäsi sopimuksen suurella enemmistöllä tammikuussa.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen edustajista osa voisi siirtyä tukemaan Mayn sopimusta tietyin ehdoin. Työväenpuolue haluaa kuitenkin Britannian pysyvän tulliliitossa, mitä May ei hyväksy.

Maylla on myös hypoteettinen mahdollisuus perua koko Brexit ennen virallista eropäivää.

eurovaalit  brexit  euroopan unioni  Vihreät 
Viite