Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Anna Autio

”Moni ihminen haluaa keskustella laajemmin muutoksesta. Instituutiomme on luotu aikana, jolloin emme ymmärtäneet nykyistä kehitystä”, Amanda Pasanen sanoo.  Anna Autio

”Moni ihminen haluaa keskustella laajemmin muutoksesta. Instituutiomme on luotu aikana, jolloin emme ymmärtäneet nykyistä kehitystä”, Amanda Pasanen sanoo. 

Ensin hyvinvointi, sitten talous – näin Amanda Pasanen myy muutoksen äänestäjälle

5.3.2019 12.31

Jenni Leukumaavaara

”Ilmastonmuutos vaatii tekoja, ja seuraavat hallituskaudet ovat tärkeitä”, helsinkiläinen eduskuntavaaliehdokas ja vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Amanda Pasanen sanoo.

Kansanedustajiksi pyrkivien pitää eläkesatasten lisäksi puhua myös systeemimuutoksesta ja kulutusyhteiskunnan kyseenalaistamisesta.

Helsingin yliopistossa kestävyystieteitä opiskelevalle Pasaselle teemat ovat tuttuja ja tärkeitä, mutta toreilla vaikeammin vaalipuheiksi taipuvia aiheita.

”Se että kaiken pitää muuttua, on ajatuksena tosi pelottava. Meidän pitää konkretisoida ja visioida sitä, millainen Suomi on hiilineutraalina. Jostakin pitää luopua, mutta sen ei välttämättä tarvitse viedä elämänlaatuamme.”


Kuvitellaan potentiaalinen äänestäjä Erkki, jota hämmentävät puheet vallitsevan järjestelmän kyseenalaistamisesta. Mitä Pasanen vastaisi Erkille?

”Kysyisin Erkiltä, mitkä ovat hänen elämänsä tärkeimmät asiat ja elämää ohjaavat arvot. Hän varmaan sanoisi budjettikurin sijasta, että lähimmäisistä huolehtiminen ja perusturva elämälle.”

Siihen Pasanen sanoisi, että talouskasvu on aikoinaan ollut väline hyvinvoinnin saavuttamiselle, mutta nyt siitä on tullut itseisarvo ja kaiken päätöksenteon lähtökohta.

”Eikö olisi järkevämpää, että ensisijaisesti tavoiteltaisiin sosiaalista ja ekologista hyvinvointia ja sitten mietittäisiin, miten talous palvelisi sitä parhaiten?”

Ilmastoahdistuneille on hyvä muistuttaa, että muutokset voivat olla myös myönteisiä. Kasvisruokavalio on terveellinen, ja elämä on miellyttävämpää ja edullisempaa, jos autoa tai kodinkonetta voi lainata omistamisen sijaan. Fiksu energiajärjestelmä auttaa pesemään pyykit edullisemmin silloin, kun energiaa on enemmän.

Perustulo tuo oikeudenmukaisuutta myös ympäristöveroihin, jotka huolestuttavat niitä, jotka ovat jo valmiiksi taloudellisesti ahtaalla, Pasanen sanoo. 


Vihreät haluaa, että Suomi on hiilineutraali 2030. Mitä muuta Suomen pitää tuolloin olla?

”Suomessa on enemmän korkeasti koulutettuja ihmisiä ja korkeampi osaamistaso. Suomi on yhdenvertainen kaikille taustasta riippumatta. Olemme pystyneet pysäyttämään ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden hupenemisen.”


Mikä on tärkein henkilökohtainen valinta, jonka olet tehnyt ilmastonmuutoksen vuoksi?

”Olen lähtenyt politiikkaan.”

eduskuntavaalit  Vihreät  ilmastonmuutos  talouskasvu 
Viite