Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

rey perezoso / Flickr (CC-BY-SA)

Muovia rannalla
Loppusijoitusta. Osa muovituotteista päätyy mereen, jossa ne aiheuttavat ongelmia muun muassa eläimistölle.rey perezoso / Flickr (CC-BY-SA)

Loppusijoitusta. Osa muovituotteista päätyy mereen, jossa ne aiheuttavat ongelmia muun muassa eläimistölle.

EU ahkeroi muovia vastaan – tiukkeneeko komission esitys pillikiellosta?

11.10.2018 10.42

Lasse Leipola

Muovisaasteen vastainen taistelu etenee EU:ssa useilla rintamilla. Alueiden komitea hyväksyi eilen keskiviikkona vihreiden Sirpa Hertellin laatiman lausunnon, jossa vaaditaan komitean esitystä laajempia toimia.

Komissio on esittänyt, että tietyt muovituotteet, kuten kertakäyttöastiat ja pillit, tulisi kieltää. Kuntia ja kaupunkeja EU:ssa edustavan alueiden komitean lausunnossa esitetään, että kiellon tulisi koskea kaikkia kertakäyttöisiä ja lyhytikäisiä muovituotteita.

Hertell korostaa, että kiellon rinnalle tarvitaan myös kannustimia ja tukitoimia muovialan yrityksille.

”On tärkeää helpottaa uusien vaihtoehtoisten materiaalien ja vaihtoehtoisten tuotemallien markkinoille pääsyä innovointiohjelmien ja investointituen avulla menettelytapojen muuttamiseksi", Hertell sanoo.


Euroopan parlamentin
ympäristövaliokunta hyväksyi niin ikään keskiviikkona raportin, jossa sekin ajaa vahvistuksia komission aloitteeseen.

Ympäristövaliokunta haluaa muun muassa kansalliset tavoitteet kertakäyttömukien vähentämiselle sekä kiellon sellaiselle biohajoavalle muoville, joka hajoaa mikromuoviksi.

”Tämä on voitto taistelussa muovisaastetta vastaan, mutta vielä on paljon tehtävää, ettei planeetta tukehdu roskiimme”, sanoo vihreiden euroedustaja Margrete Auken.

Parlamentin on määrä äänestää asiasta täysistunnossa vielä lokakuun aikana.


Muovien vähentäminen etenee ensi viikolla myös Suomessa, kun ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.) luovutetaan kansallinen muovitiekartta.

Selvitykseen on koottu lupaavimmat toimet, joiden avulla voidaan vähentää muoveista aiheutuvia haittoja, välttää turhaa kulutusta, tehostaa muovien kierrätystä ja löytää korvaavia ratkaisuja.

muovi  saasteet  jätteet  alueiden komitea  parlamentti  muovijäte  kierrätys  biohajoava muovi 
Viite