Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Dominique Hommel / Euroopan Parlamentti

Ilmastotoimia! Kaikki neljä suurinta puolueryhmää kannattavat  puheen tasolla ilmastotoimia, mutta käytännössä erot ovat suuremmat. Vasemmalta Ska Keller, Margrethe Vestager, Frans Timmermans ja Manfred Weber.Dominique Hommel / Euroopan Parlamentti

Ilmastotoimia! Kaikki neljä suurinta puolueryhmää kannattavat  puheen tasolla ilmastotoimia, mutta käytännössä erot ovat suuremmat. Vasemmalta Ska Keller, Margrethe Vestager, Frans Timmermans ja Manfred Weber.

EU-vaalien kärkiehdokkaat ottivat yhteen ilmastosta

16.5.2019 9.42

Riikka Suominen

Ilmasto aiheutti kiihkeimmän keskustelun, kun eurovaalien kärkiehdokkaat kohtasivat televisioväittelyssä keskiviikkoiltana.

Tiukinta ilmastolinjaa kannatti odotetusti vihreiden kärkiehdokas Ska Keller.

”Ilmastotavoitteet pitää saada mukaan kaikkeen politiikkaan, mukaan lukien EU:n solmimat kauppasopimukset”, Keller sanoi ja laittoi tiukan linjan yhteistyölle muiden puolueiden kanssa.

”Emme voi tehdä kompromisseja. Hyvää on, että tiedämme, mitä pitää tehdä ja siihen on välineet. Mutta muut puolueryhmät ovat äänestäneet ilmastoesityksiä vastaan ja nyt olemme kriisissä. Varsinkin kun huomioidaan myös monimuotoisuuskriisi.”

Keller viittaa siihen, että Euroopan parlamentissa muut kuin vasemmistopuolueet ovat lähinnä vastustaneet ilmastotoimia.

Asiantuntijat arvioivat isojen puolueiden hakevan jatkossa  aiempaa enemmän yhteistyötä myös vihreiden kanssa, jos ne eivät halua antaa laitaoikeistolle lisää valtaa.


Huoli työpaikoista
nousi esiin keskusta-oikeistolaisen EPP:n kärkiehdokkaan Manfred Weberin ilmastopuheenvuoroissa. Hän kysyi myös, miten köyhät, vanhukset ja maaseutu selviävät päästövähennyksistä. Weber kutsui heitä ilmastotoimien häviäjiksi.

Sosiaalidemokraattien kärkiehdokkaan Frans Timmermansin mielestä oli väärin väittää, että päästövähennykset uhkaisivat köyhiä.

”Jos tulee ilmastokriisi, niin sitten köyhiin vasta sattuukin. Ei heillä ole mitään mahdollisuuksia lähteä sitä pakoon”, hän vastasi Weberille.

Ska Keller paheksui sitä, että Euroopassa tuetaan vuosittain miljardeilla euroilla ympäristölle haitallista toimintaa.

”Ne rahat pitää laittaa ilmastoteknologiaan ja ilmastorahastoihin. Tällä hetkellä [puhtaan teknologian] työpaikat katoavat Kiinaan.”


Myös lentämisen
päästöistä puhuttiin. Liberaaliryhmä Alden kärkiehdokas Margrethe Vestager muistutti, että nopeiden junayhteyksien rakentaminen Euroopan kaupunkien välille loisi uusia työpaikkoja ja ihmiset voisivat liikkua lentämättä.

”Tarvittu tekniikka on jo olemassa. Käytetään [ilmastotoimiin] eurooppalaisia ja kansallisia varoja. Jokainen voi osallistua omilla valinnoillaan, mutta ilmastonmuutoksen torjuntaa ei voida hajauttaa kansalaisten vastuulle”, Vestager sanoi.

Euroopan sosiaalidemokraatit ja vihreät kannattavat lentopolttoaineen verottamista. Tällä hetkellä kerosiini on verovapaata.

”Miksi kerosiinia ei veroteta? Miksi ei ole eurooppalaista hiilidioksidiveroa, jonka tuotot annetaan kansalaisille, jotta he voivat rakentaa kestäviä taloja?” kysyi sosiaalidemokraattien Timmermans.

Myös keskusta-oikeistolaisen EPP:n kärkiehdokas Weber on tukenut kerosiinin verottamista. Hiiliveroa hän ei kannata.


Keskiviikon väittelyssä
puolueiden ilmastoerot tulivat esiin keinoissa, mutta päästövähennyksille on ainakin puheissa laaja tuki.

Edes oikeistopopulistisen ECR:n ehdokas Jan Zahradil ei vastustanut ilmastotoimia, vaan vakuutti sitoutuvansa Pariisin sopimukseen. Hän tosin vaati, että päästövähennykset pitää tehdä vähitellen eikä sortua ”epärealistisiin tavoitteisiin”.

”Etenemisnopeus on ero. Meillä on tavoitteena hiilineutraali EU vuonna 2050, energiateknologiaa ja investointeja on tulossa. Palaset ovat, mutta ne pitää laittaa paikoilleen. Viivyttely on ongelma”, liberaalien Vestager sanoi Vihreälle Langalle keskustelun jälkeen.

Edit. Muutettu 16.5.2019 klo 10 kohtaa isojen puolueiden ja vihreiden tulevasta yhteistyöstä.

eurovaalit  ilmastopolitiikka  ska keller  kärkiehdokkaat  manfred weber  frans timmermans 
Viite