Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satu Mali

Fatim Diarraa huolettaa eurovaalien laimea tunnelma. ”Siihen, että naisten ja vähemmistöjen oikeuksia kavennetaan, pitää reagoida puhumalla omista arvoista kahta kovempaa."Satu Mali

Fatim Diarraa huolettaa eurovaalien laimea tunnelma. ”Siihen, että naisten ja vähemmistöjen oikeuksia kavennetaan, pitää reagoida puhumalla omista arvoista kahta kovempaa."

Fatim Diarra huolissaan eurovaali-innosta: ”Ihmiset ovat kuin zombiarmeija”

17.5.2019 13.02

Riikka Suominen

”Instagramista näen, mistä ihmiset puhuvat. Siellä ei näy, että eurovaalit ovat käynnissä. Teen omia instastooreja aiheesta, mutta keskustelu ei lähde käyntiin”, vihreiden eurovaaliehdokas Fatim Diarra sanoo.

Diarra pääsi eduskuntavaaleissa varakansanedustajaksi, mutta eurovaalit ovat hänen ykkösvalintansa. 

”Lupauduin eurovaaliehdokkaaksi jo ennen eduskuntavaaliehdokkuutta. Yhdellä mepillä on enemmän valtaa kun yhdellä kansanedustajalla.”

Diarra on osallistunut jonain päivinä jopa neljään vaalipaneeliin. Useimmissa vaali-into on ollut laimeaa.

”Olen ollut paneeleissa, joissa on järjestäjien lisäksi kaksi ihmistä. Nämä on tärkeät vaalit, mutta ihmiset ovat kuin zombiarmeija.”


Diarran mukaan vaisuun
vaalitunnelmaan yhtenä syynä ovat hallitusneuvottelut. Iso osa yhteiskunnallista keskustelua yleensä ruokkivista ihmisistä on kiinni siellä. Silti eurovaalien varjoonjäämisen olisi Diarrasta voinut välttää.

”Tiedettiin kyllä jo etukäteen, että samaan aikaan on hallitusneuvottelut. Se tiedettiin ja siellähän vihreät halusivat olla”, Diarra sanoo.

Hänestä eurovaalien ympärille olisi voinut lietsoa enemmän intoa.

“Muiden puolueiden kampanjoita on tehty kauemmin. Vihreät käytti paukut eduskuntavaaleihin, mikä johti voittoon, mutta  jos vihreät haluaa näyttää suuntaa Euroopalle, pitäisi tehdä tosissaan eurovaaleja”, Diarra sanoo.


Vihreiden kampanjapäällikkö
Kirsi Syväri yhtyy harmiin eurovaalien jäämisestä varjoon.

Vihreät olisivat halunneet eduskuntavaalit ja eurovaalit samalle päivälle, mutta puolueiden kesken tästä ei löytynyt yhteisymmärrystä.

”Painopisteemme oli eduskuntavaaleissa, koska näimme niissä kasvupotentiaalia. Tämä näkyy myös budjetoinnissa”, Syväri sanoo.

Hänestä suurin syy laimeaan eurovaali-intoon, on etteivät eurovaalit mahdu mediaan hallitusneuvotteluiden vuoksi. Politiikan aktiivit ovat myös väsyneitä eduskuntavaalikampanjan jäljiltä.

Rohkaisevaa Syväristä on, että vihreiden Suomea kiertävän eurovaalibussin tapahtumat ovat keränneet paljon kävijöitä.


Eurovaalit ovat ehdokasvetoiset.
Vihreiden 20 ehdokkaasta kahdeksan kuuluu hallitusneuvotteluryhmään.

Muissa puolueissa osa nuorista ehdokkaista on keskittynyt pelkkään pitkään eurovaalikamppanjaan, kuten Mikkel Näkkäläjärvi (sdp), Aura Salla (kok) ja Tuomas Tikkanen (kok). 

Vihreissä näin ovat tehneet komissaariehdokkaat Ville Niinistö ja Heidi Hautala.

"He ovat klassisia kortteja. Nyt tilanne kampanjassa on sellainen että puheet vihreiden kolmannesta paikasta voi lopettaa", Diarra sanoo.


Diarra kannattaa lentoveroa
, naiskiintiöitä pörssiyhtiöiden hallituksiin ja Euroopan yhteistä armeijaa. Vahvuutenaan hän pitää työkokemusta Suomen ylioppilaskuntien liiton EU-asiantuntijan tehtävästä.

”Tiedän mistä puhun ja puhun selkokielisesti. Olen liberaali kaupunkilainen nainen. Ääni minulle on ääni jollekin muulle kuin pelkälle valkoisuudelle."


Kyselytutkimuksissa nuoret
sanovat äänestävänsä näissä eurovaaleissa vilkkaasti.

Diarrasta on kiinnostava nähdä, nouseeko äänestysaktiivisuus uusissa paikoissa, esimerkiksi köyhemmillä alueilla.

”Ei ole paha asia, vaikka he olisivat uskovaisempia ja isänmaallisempia kuin minä. Demokratialle on hyvä, jos uudet alueet syttyvät äänestämään. Me vihreät voimme katsoa peiliin, jos ei saada omia herätettyä.”

Hänestä nyt pitää esimerkiksi reagoida ilmiöön, jossa laitaoikeisto ja konservatiivikristítyt liittävät voimansa ja kaventavat naisten ja vähemmistöjen oikeuksia. Ilmiö on euroopanlaajuinen.

"Omista arvoista pitää puhua kahta kovempaa."

fatim diarra  eurovaalit  Vihreät 
Viite