Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vielä väleissä. Pekka Haavisto arvioi, että hallitusneuvottelut muuttuvat kiperämmiksi ensi viikolla.Iiro Törmä

Vielä väleissä. Pekka Haavisto arvioi, että hallitusneuvottelut muuttuvat kiperämmiksi ensi viikolla.

Haavisto hallitusneuvotteluista: Vielä ei olla vaikeimmassa vaiheessa

17.5.2019 11.28

Sammeli Heikkinen

Hallitusneuvottelujen kiperä osuus on edessä ensi viikolla, arvioi vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto perjantaiaamuna Helsingin Säätytalolla.

Neuvotteluja on nyt käyty viime viikon lopulta. Neuvottelijat on jaettu eri kysymyksiä käsitteleviin ryhmiin ja alaryhmiin. Ryhmissä on haettu keinoja uuden hallituksen eteen tuleviin ongelmiin, kuten ilmastonmuutoksen hillinnän pitämiseen puolessatoista asteessa.

”Ryhmiltä on pyydetty vapaata suunnittelua. Heille ei ole pantu kahleita tai vaadittu hintalappuja”, Haavisto sanoi Säätytalon aulaan kokoontuneille tiedotusvälineille ennen päivän neuvotteluja.

Haaviston mukaan osa ryhmistä jatkaa työskentelyä läpi viikonlopun, osa pitää yhden tai kahden päivän vapaan. Hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) arvioi, että ryhmien työ olisi valmiina ensi viikon tiistaina.

”Sitten tuleekin ne vaikeat asiat, eli keinojen priorisointi ja asiat, jotka liittyy valtiontalouteen”, Haavisto sanoi.


Vihreiden näkemysten
sovittaminen erityisesti keskustan kanssa yhteen on arvioitu etukäteen hankalaksi. Haavisto ei kuitenkaan tunnustanut keskustaa päävastustajaksi.

”Ei voi sanoa, että olisi pääpukareita, jotka riitelevät. Mitään pysyviä rintamia ei ole puolueiden välille muodostunut.”

Haavisto myönsi, että on melkoinen palapeli koota hallitusohjelma, johon kaikkien viiden puolueen kannattajat ja päätöksentekijät ovat riittävän tyytyväisiä.

Haaviston mukaan vihreille neuvottelujen vaikein kysymys on se, miten ilmastonmuutoksen hillintätoimet saadaan riittävän painavina hallitusohjelmaan. Niiden kun pitäisi koskea koko yhteiskuntaa.

Haaviston arvion mukaan myös ilmastonmuutoksen hillinnän hinnasta väännetään neuvotteluissa ensi viikolla.

”Vielä ei olla ihan siinä vaikeimmassa vaiheessa.”

hallitusneuvottelut  Vihreät 
Viite