Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Iiro Törmä

Haavisto: Terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut uudistettava ennen maakuntaremonttia

14.3.2019 10.42

Sammeli Heikkinen

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan sote-uudistus on tehtävä osa kerrallaan.

Haavisto bloggasi tänään torstaina viisikohtaisen linjauksen sote-uudistuksen edistämisestä. Haaviston lista perustuu vihreiden pitkäaikaiseen linjaukseen.

”Vihreät eivät tule liittymään siihen joukkoon, joka esittelee uusia sote-malleja ennen vaaleja. Linjamme on ollut pitkään sama.”


Haaviston mukaan
uudistus on aloitettava niin, että perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen järjestämisvastuu siirretään kuntia suuremmille yksiköille, eli maakunnille tai sote-alueille.

”Yksi keskeinen ongelmien lähde hallituksen hankkeelle oli myös se, että sote-uudistuksen kylkeen oli lyöty liian monta muuta tavoitetta. Perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen järjestämisvastuiden muuttaminen on jo yksinään valtava hanke”, Haavisto kirjoittaa.

Sen vuoksi aluehallinnon uudistus saa odottaa siihen, että sote-uudistus saadaan valmiiksi.


Toinen askel
sote-linjauksessa on, että vastuu sote-kokonaisuudesta pidetään julkisella järjestäjällä. Yksityiset firmat täydentävät nykyiseen tapaan julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Sote-alueet voivat halutessaan lisätä valinnanvapautta vaikkapa palveluseteleillä.

Vihreät voi edetä neuvotellun 18 maakunnan mallin pohjalta, mutta myös suuremmat sote-alueet, joita olisi esimerkiksi 9–12, kelpaavat.

Nimetäänpä sotealueet miten vain ja onpa niiden määrä mikä vain, niillä on oltava vihreiden mielestä suorilla vaaleilla valittu valtuusto ja verotusoikeus.

Viimeisenä kohtana Haaviston listassa vaaditaan, että metropolialueen eli pääkaupunkiseudun erityiset olot pitää huomioida uudistuksessa.

”Uudistamisessa on nyt edettävä laajapohjaisella yhteistyöllä ja sellaisten reunaehtojen pohjalta, jotka valtaenemmistö puolueista voi allekirjoittaa.”

eduskuntavaalit  sote  sote-uudistus  Vihreät 
Viite