Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Pekka Haavisto on tyytyväinen vihreän ympäristöministerin salkun sisältöön.Iiro Törmä

Pekka Haavisto on tyytyväinen vihreän ympäristöministerin salkun sisältöön.

Haavisto tyytyväinen: Ilmastopolitiikan laaja koordinaatio vihreään salkkuun

4.6.2019 11.48

Lasse Leipola

Vihreät saivat hallitusneuvotteluista kolme salkkua, joista yksi on ympäristö- ja ilmastoministerin salkku. Toisin kuin edellisessä hallituksessa salkkuun ei kuulu energia-asioita. Puheenjohtaja Pekka Haavisto (vihr) pitää salkkua silti erittäin vahvana.

”Tämä oli erittäin hyvä saavutus. Ilmastopolitiikkaa tehdään monessa eri ministeriössä ja tähän tehtävään kuuluu koko ilmastopolitiikan koordinaatio”, Haavisto sanoi Vihreälle Langalle hallitusohjelman julkistustilaisuudessa maanantaina.

Ilmaston ohella toinen vihreille perinteisesti tärkeä teema on ollut kehitysyhteistyö. Haavisto sanoi, että toistaiseksi ei ole sovittu tarkemmin, mitä hallitusohjelman kirjaus ”Suomi laatii aikataulutetun tiekartan” kehitysyhteistyön määrärahojen nostosta 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta käytännössä tarkoittaa.

Joka tapauksessa Rinteen hallituksen on määrä lisätä kehitysyhteistyön määrärahoja.

”Tämä hallitus nostaa ja paikkaa sitä kuoppaa, jota edellinen hallitus valitettavasti kaivoi”, Haavisto sanoi. Hän muistutti, että kehitysyhteistyön talouden kokoon suhteutetun osuuden kasvattaminen on haastavaa noususuhdanteessa, kun myös vertailuluku kasvaa.


Kysyttäessä hallitusneuvotteluiden kompromisseista Haavisto nosti esiin ympäristölle haitalliset tuet ja perhevapaat. Ympäristölle haitallisista tuista leikataan sata miljoonaa euroa. Kyseessä on kuitenkin vain pieni osuus yhteensä yli kolmen miljardin suuruisiksi arvioidusta potista.

”Ympäristölle haitallisissa tuissa on aina joku tämänhetkinen edunsaaja, jolta se olisi pois. Uusille veroille tai lisäyksille on helpompi löytää kohteita kuin tukien leikkauksille”, Haavisto sanoi.

Toinen kompromissi koski perhevapaauudistusta, joka jää niin sanotussa kolmikannassa eli työmarkkinajärjestöjen kanssa sovittavaksi.

”Hallitus käyttää nyt porkkanaa lisäämällä rahoitusta, mutta kolmikanta tekee lopulliset ratkaisut.”

hallitusohjelma  hallitusneuvottelut  Vihreät  ympäristöministeri  ilmastoministeri 
Viite