Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hakaristin ritarit

13.12.2018 15.25

Sammeli Heikkinen

Hakaristin ritarit on paksu mutta kapea kirja. Kapea, sillä se keskittyy alaotsikkonsa mukaisesti suomalaisten SS-miesten poliittisten ja uskonnollisten kytkyjen sekä heidän tekemiensä sotarikosten selvittämiseen.

Toisin sanoen lukijan odotetaan tietävän ainakin pääpiirteittäin paitsi toisen maailmansodan kulku, myös Suomen ja Saksan liittolaissuhde. Eikä edes suomalaisten SS-miesten osallistumista itärintaman sotatoimiin kerrota mitenkään kattavasti.

André Swanströmin päätavoite on selvästi ollut murtaa aihetta aiemmin tutkineen Mauno Jokipiin luoma siloiteltu kuva suomalaisista SS-joukoissa. Tämän Swanström tekeekin vakuuttavasti.

Julkisuudessa paljon huomiota herättänyt SS-miesten sotarikosten todistaminen on varsin pieni osa kirjasta. Juuri sen herättämä huomio osoittaa sotarikos­osion tärkeyden.

Viime aikojen tutkimuksen perusteella on käynyt selväksi, että suuri osa saksalaisesta sotilas- ja virkakoneistosta osallistui juutalaisten kansanmurhaan.

Se, että tähän koneistoon kuuluneiden suomalaisten osallisuus rikoksiin on edelleen uutinen, kertoo siitä, että Suomen tilinteko menneisyytensä kanssa on yhä kesken.

★ ★ ★ ★

André Swanström: Hakaristin ritarit. Suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset. Atena 2018.
Viite