Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Hakaristin ritarit

13.12.2018 15.25

Sammeli Heikkinen

Hakaristin ritarit on paksu mutta kapea kirja. Kapea, sillä se keskittyy alaotsikkonsa mukaisesti suomalaisten SS-miesten poliittisten ja uskonnollisten kytkyjen sekä heidän tekemiensä sotarikosten selvittämiseen.

Toisin sanoen lukijan odotetaan tietävän ainakin pääpiirteittäin paitsi toisen maailmansodan kulku, myös Suomen ja Saksan liittolaissuhde. Eikä edes suomalaisten SS-miesten osallistumista itärintaman sotatoimiin kerrota mitenkään kattavasti.

André Swanströmin päätavoite on selvästi ollut murtaa aihetta aiemmin tutkineen Mauno Jokipiin luoma siloiteltu kuva suomalaisista SS-joukoissa. Tämän Swanström tekeekin vakuuttavasti.

Julkisuudessa paljon huomiota herättänyt SS-miesten sotarikosten todistaminen on varsin pieni osa kirjasta. Juuri sen herättämä huomio osoittaa sotarikos­osion tärkeyden.

Viime aikojen tutkimuksen perusteella on käynyt selväksi, että suuri osa saksalaisesta sotilas- ja virkakoneistosta osallistui juutalaisten kansanmurhaan.

Se, että tähän koneistoon kuuluneiden suomalaisten osallisuus rikoksiin on edelleen uutinen, kertoo siitä, että Suomen tilinteko menneisyytensä kanssa on yhä kesken.

★ ★ ★ ★

André Swanström: Hakaristin ritarit. Suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset. Atena 2018.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.