Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Hallitus tuki Soinia. Sinisten vaatimus ryhmäkurista piti kokoomuksessa ja keskustassa.Jenni Leukumaavaara

Hallitus tuki Soinia. Sinisten vaatimus ryhmäkurista piti kokoomuksessa ja keskustassa.

Hallituspuolueiden ryhmäkuri piti Soini-äänestyksessä – ”Häpeällistä jopa Sipilän hallituksen tasa-arvopolitiikassa”

21.9.2018 13.50

Sammeli Heikkinen

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sai eduskunnan luottamuksen epäluottamuslauseäänestyksessä perjantaina.

Soini sai 100 kansanedustajan kannatuksen, 60 edustajaa äänesti Soinia vastaan. 18 äänesti tyhjää ja 21 edustajaa oli poissa.

Lopullisesta äänestystuloksesta on hieman epäselvyyttä, koska esimerkiksi kokoomuksen Juhana Vartiainen kertoi heti äänestyksen jälkeen painaneensa väärää nappia. Vihreiden Emma Karin ja SDP:n Sanna Marinin äänestystulokset olivat kirjautuneet järjestelmään väärin.

Tyhjää äänesti perussuomalaisten eduskuntaryhmä, joka ei halunnut tukea puolueesta siniset irtirepinyttä Soinia, muttei myöskään ”vihervasemmistoa”.

Hallituspuolueiden edustajat pysyivät keskustan ja kokoomuksen määräämässä ryhmäkurissa. Siniset uhkasivat jopa kaataa hallituksen, jos yksikin hallituspuolueiden kansanedustaja äänestää Soinia vastaan.


Sinisten kiristys onnistui. Muutama kokoomuksen kansanedustaja tyytyi protestoimaan jättäytymällä pois äänestyksestä. Kaikkiaan äänestyksestä oli poissa 21 kansanedustajaa.

”Ymmärtääkseni kepun puolella on kyse siitä, että he haluavat pitää tämän lehmänkauppansa kasassa, jossa he saavat maakuntamallin”, kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) arvioi ryhmäkurivaatimusta Vihreälle Langalle ennen äänestystä.

”Tämä myös osoittaa, että naisten oikeudet ovat asia, joka voidaan lakaista sivuun. Jos Soini olisi jossain ulkomailla sanonut, että Krim kuuluu Venäjään, sitä ei ehkä olisi painettu tällä tavalla villaisella. Naisten oikeudet näyttää olevan asia, jota pidetään tärkeänä vain sanahelinän tasolla. Niinhän ilmastokin paljolti on.”

Kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) puolestaan hämmästeli, miten kokoomuksen miespuheenjohtaja voi pakottaa aborttiasiassa naiskansanedustajat äänestämään ”Soinin aika egotrippimäisen henkilökohtaisen projektin” puolesta.

”Olennaista on se, että tunnistetaan, että sanat ovat tekoja politiikassa. Jos tämä menee näin läpi, hallituksella on iso korjausvastuu siinä, että se osoittaa edes vähän välittävänsä tasa-arvosta ja naisten asemasta”, Niinistö kommentoi Vihreälle Langalle ennen äänestystä.

Niinistön mielestä Soini-päätös on huolestuttavaa jatkoa hallituksen politiikalle, jossa tasa-arvo on mennyt taaksepäin. Hän viittaa esimerkiksi perhevapaauudistuksen kaatumiseen ja siihen, että leikkauksista ovat kärsineet naiset.


Vihreän eduskuntaryhmän
puheenjohtaja Krista Mikkonen ilmaisi heti äänestyksen päätyttyä lähettämässään tiedotteessa pettymyksensä:

”Erityisen pettynyt olen kokoomuksen ja keskustan kansanedustajien toimintaan. Moni heistä puhuu naisten oikeuksista, mutta kun tuli tekojen aika, rohkeus ei riittänyt rikkomaan ryhmäkuria. Missä oli omantunnonvapaus tässä äänestyksessä?”

Myös kansanedustaja Emma Kari (vihr.) laukaisi täyslaidallisen keskustan ja kokoomuksen suuntaan omassa tiedotteessaan:

”Tämän päivän äänestys oli häpeällinen jopa Sipilän hallituksen synkässä tasa-arvopolitiikassa. Tämän jälkeen kukaan ei voi enää tulla sanomaan, että kokoomus ja keskusta ovat liberaaleja tasa-arvopuolueita.”

Päivitetty kello 14.06: Lisätty, että myös Sanna Marinin tulos on kirjautunut väärin, koska äänestysnappi ei ole toiminut. 

luottamuslause  eduskunta  tasa-arvo 
Viite