Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hautala toivoo, että Suomen komissaarista valittaisiin avoimesti ja että kansalaiset pääsisivät vaikuttamaan valintaan. "Se sähköistäisi eurovaalit."

Hautala toivoo, että Suomen komissaarista valittaisiin avoimesti ja että kansalaiset pääsisivät vaikuttamaan valintaan. "Se sähköistäisi eurovaalit."

Hautala: Perinteisistä arvoista on tullut koodisana taantumukselle

25.4.2019 14.48

Riikka Suominen

EU-vaalien alla Brexit-neuvottelut ovat jumissa, eikä EU-eroja nyt väläytellä muissa maissa.

Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautalan (vihr.) mukaan laitaoikeisto haluaa nyt murtaa EU:ta sisältäpäin ja siirtää siten valtaa kansallisvaltioille.

Häntä huolestuttaa perussuomalaisten tiivistyvä yhteistyö eurooppalaisten veljespuolueiden, esimerkiksi italialaisen Legan kanssa.

”Oikeistopopulistit puhuvat perinteisistä arvoista ja perheestä. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi Istanbulin sopimuksen vastustamista, koska sopimuksen mukaan perheväkivalta ei ole enää perheen sisäinen asia”, Hautala sanoo.

Hän ihmettelee, miten Ylen eduskuntavaalikoneessa kysyttiin taustoittamatta, kannattaako ehdokas perinteisiä arvoja. Hautala kehottaa kiinnittämään huomiota, miten laitaoikeisto on kaapannut sanan perinteiset arvot.

”Perinteisistä arvoista on tullut koodisana sille, että käännetään kelloa naisten oikeuksissa, torjutaan perheiden monimuotoisuutta ja samaa sukupuolta olevien liitot.”


Hautalan mielestä keskikentä
n puolueiden – keskusta-oikeiston, liberaalien, demareiden ja vihreiden – pitää tehdä yhteistyötä, jotta laitaoikeisto ei saa käännettyä yhteiskunnan modernisaatiota ja EU:n toimintakykyä taaksepäin.

Äänestäjälle tämä saattaa näyttäytyä epämääräisyytenä, jos keskikentän puolueiden välillä ei näy eroja. Niitäkin kyllä löytyy, vakuuttaa Hautala.

”On iso kysymys, pystytäänkö yhdistämään vapaa kauppa ja kestävä kehitys. Oikeistossa ja liberaaleissa kauppa on vielä pelkkää kauppaa. Vihreistä se pitää sopeuttaa planeetan rajoihin ja työelämän reiluihin pelisääntöihin.”

Vääntöä syntyy myös esimerkiksi Hautalan ajamasta velvoittavasta yritysvastuusta.

”Yritykset pitää velvoittaa tekemään selkoa hankintaketjuista. Huomattava osa maailman ihmisoikeusloukkauksista, orjatyövoimasta ja ympäristöhaitasta tapahtuu hankintaketjuissa, jotka johtavat eurooppalaisiin kuluttajiin”, Hautala sanoo.

eurovaalit  yritysvastuu  Heidi Hautala 
Viite