Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Manu Rantanen / Vihreät

Lokakampanjan uhri? Heidi Hautala kiistää yhdysvaltalaissivuston väitteet.Manu Rantanen / Vihreät

Lokakampanjan uhri? Heidi Hautala kiistää yhdysvaltalaissivuston väitteet.

Heidi Hautala kiistää yllättävän mediaväitteen Kremlin myötäilystä – Lähde: kyseessä lokakampanja

6.3.2019 14.14

Vihreä Lanka

Vihreä europarlamentaarikko Heidi Hautala on joutunut yllättävään mediamyllytyksen. Yhdysvaltalainen uutissivusto Daily Beast julkaisi eilen tiistaina jutun, joka antaa ymmärtää, että Hautala on ”Kremlin talutushihnassa”.

Julkaisu perustaa väitteensä vuodettuun sähköpostiin ja nimettömiin lähteisiin parlamentissa. Hautala kiistää väitteet Venäjän myötäilystä.

Väite on yllättävä, sillä Hautala on profiloitunut Venäjän nykyhallinnon kriitikkona. Hän on muun muassa ainoa suomalainen niin sanotulla Kremlin mustalla listalla, jolla on 89 poliitikkoa, joiden pääsy Venäjälle on kielletty.

Vihreän Langan lähteet vihreän europarlamenttiryhmän sisäpiiristä arvioivat, että Hautalaan kohdistuvan myllytyksen taustalla on vihreän ryhmän sisäinen kiistely.


Kiista liittyy Euroopan parlamentissa käytävään vääntöön Euroopan unionin korruptiosta ja ihmisoikeuksien rikkomisesta rankaisevasta laista.

Sen tarkoitus on jäädyttää näihin rikoksiin syyllistyneiden varoja ja estää heidän saapumisensa EU:n alueelle. Lakeja on kutsuttu Magnitski-laeiksi vuonna 2009 hämärissä oloissa venäläisessä vankilassa kuolleen Sergei Magnitskin mukaan.

Yhdysvallat, Kanada ja muutamat EU-maat ovat säätäneet Magnitski-laeiksi kutsuttuja pakotteita.

Heidi Hautala on kannattanut Magnitskin nimen poistamista EU-lakitekstistä.

”EU-lainsäädäntöä ei nimetä yksittäisten henkilöiden mukaan. Ihmisoikeuksia ei saa välineellistää ja niitä on puolustettava kaikkialla maailmassa, jossa autoritaarisia valtioita on yhä enemmän”, Hautala kommentoi sähköpostitse Vihreälle Langalle.


Daily Beastin juttu väittää Heidi Hautalan kääntäneen kelkkansa suhteessa Venäjään ja ajavan nyt pehmeää linjaa suhteessa Kremliin. Hautala kiistää väitteen.

”Minulla on ihmisoikeusasioissa pitkä historia, ja kantani on yksiselitteisen selkeä: kannatan täysin EU:n henkilöön kohdistuvia seuraamusjärjestelyjä ihmisoikeusrikkomuksiin”, Hautala kommentoi.

Vihreiden parlamenttiryhmä hyväksyi eilen kokouksessaan päätöslauselmaluonnoksen EU:n sanktioista ihmisoikeuksien rikkojia vastaan.

”Olen ajanut asiaa jo kauan, ja olen myös itse päätöslauselmaluonnoksen laatija yhdessä kahden muun mepin kanssa. Päätöslauselmasta on tarkoitus äänestää ensi viikon täysistunnossa Strasbourgissa”, Hautala kertoo.

Vihreän parlamenttiryhmän sisältä kommentoidaan Vihreälle Langalle, että Daily Beastin väitteiden takana on ryhmän sisäinen kiista, joka on levinnyt julkisuuteen.

”Vaikuttaa lokakampanjalta”, arvioi toinen lähde. Toisen lähde taas uskoo, että kyse on ”katkeroitumisesta ja kostosta”.

europarlamentti  Vihreät 
Viite