Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Frédéric Bisson, Flickr (CC-BY)

Teollisuuspäästöjä yövalaistuksessa
Pimeän ajan loppu? IPCC:n raportista toivotaan vauhtia ilmastonmuutoksen torjunnan edellyttämään rakennemuutokseen. Frédéric Bisson, Flickr (CC-BY)

Pimeän ajan loppu? IPCC:n raportista toivotaan vauhtia ilmastonmuutoksen torjunnan edellyttämään rakennemuutokseen.

Herääkö maailma maanantaiaamuna ilmastonmuutoksen todellisuuteen?

5.10.2018 15.48

Lasse Leipola

Ilmastonmuutoksen vakavimpien seurauksien välttäminen on vielä mahdollista, mutta toimiin on ryhdyttävä viivyttelemättä.

Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n tuore, varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa julkaistava raportti toistaa usein kuullun väitteen ennennäkemättömällä painoarvolla.

Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015 päätettiin, että IPCC selvittää, millaisia toimia tarvitaan, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen, ja millaisia hyötyjä tällöin saavutetaan perinteiseen kahden asteen tavoitteeseen verrattuna. Nyt tämä selvitys on siis valmis.

Raportista ennakkoon tihkuneiden tietojen perusteella tiukemmilla päästövähennyksillä voidaan välttää huomattavia haittoja. Alustavien tietojen perusteella lämpenemisen rajoittaminen puoli astetta alemmaksi ehkäisi muun muassa satovahinkoja ja merenpinnan nuosua.

Toisaalta brittilehti Guardian uutisoi syyskuussa, että päättäjille tarkoitettua tiivistelmää on alettu loppumetreillä vesittää jättämällä siitä pois esimerkiksi konfliktien yleistymiseen liittyviä viittauksia.


IPCC:n raportista toivotaan piristysruisketta kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin, jotka jatkuvat joulukuussa Puolan Katowicessa.

”Tämä raportti ei ole politiikkaa vaan tiedettä ja tarvitsemme tieteen ohjaamia johtajia. He eivät voi sulkea silmiään tällaiselta todistusaineistolta” ympäristöjärjestö Greenpeacen johtaja Jennifer Morgan sanoi järjestöjen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Raportti noussee esille myös ensi tiistaina, kun EU:n ympäristöministerit kokoontuvat. EU:ssa hahmotellaan parhaillaan vuoteen 2050 ulottuvaa ilmastostrategia ja harkitaan vuotta 2030 koskevan päästövähennystavoitteen kiristämistä.


Vihreä Lanka seuraa raportin julkistusta ja sen herättämiä reaktioita maanantaina. Ensimmäinen juttu aiheesta tulee sivuille pian aamuneljältä tapahtuvan julkistuksen jälkeen.

Aamun aikana ilmastotoimittaja Lasse Leipola esittelee raportin kohokohtia Twitterissä. Vihreä Lanka on myös paikalla raportin kotimaisessa julkistustilaisuudessa, jossa kuullaan muun muassa ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) ajatuksia.

Lue myös vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikasen haastattelu aiheesta tai kuuntele se Puhekupla-podcastin tuoreesta jaksosta.

ilmastonmuutos  raportti  ilmastotiede  tutkimus  tiede  ilmastoneuvottelut 


Lisää aiheesta:Viite