Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hikikomorit

Avain

Hikikomorit
Avain

24.6.2019 9.35

Jenni Leukumaavaara

Kuka haluaa olla hikky?

Suomessa on kymmeniätuhansia syrjäytyneitä nuoria, joista osa on sosiaalisesti vetäytyneitä.

Hikikomori tarkoittaa henkilöä, joka pyrkii välttämään sosiaalisia kontakteja. Sana tulee japanin kielestä. Osa suomalaisista nuorista ja aikuisista on omaksunut Japanissa alun perin havaitun ilmiön.

Hikikomorien alakulttuuri on yksinäisten, usein mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten yhteisö, jonka jäsenet kohtaavat verkossa.

Hikkyt käyttävät aikansa enimmäkseen pelejä pelaten ja nettipornoa katsellen. Osa kykenee käymään töissä tai koulussa, mutta toiset eivät poistu kotoaan kuin pakollisille kauppareissuille.

Kirjan pohjana on Ari Haasion väitöskirja. Aineistona on kansainvälisten tutkimusten ja esimerkiksi Ylilauta.orgin keskustelupalstojen lisäksi suomalaisten hikkyjen haastatteluja.

Kiire tai hutilointi näkyy harmittavina kirjoitusvirheinä, mutta kirja antaa arvokasta tietoa kotiinsa jumiutuneiden ajatusmaailmasta heidän itsensä kertomana. Se paljastaa esimerkiksi, että hikkyt ovat osin ylpeitäkin yhteiskunnan ulko- tai yläpuolelle asettumisestaan. Samalla kirja avaa näkymiä yksinäisyyteen, koulukiu­saamiseen ja seksin ja läheisyyden kaipuuseen.

★ ★ ★

Ari Haasio: Hikikomorit. Avain 2018.
Viite