Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

HS-gallup eurovaalien asetelmista: Vihreistä vaalien ainoa voittaja paikoissa mitaten

21.5.2019 9.54

Lasse Leipola

Kokoomus on ennakkosuosikki eurovaalien voittajaksi Suomessa, arvioi tuore HS-gallup. Vihreät sen sijaan olisi ainoa puolue, joka kasvattaisi paikkamääräänsä.

Kokoomusta aikoo äänestää 20,1 prosenttia äänioikeutetuista. Toiseksi suosituin europuolue on perussuomalaiset 16,3 prosentin kannatuksella. Kolmanneksi yltää SDP 15,5 prosentin kannatuksella.

Keskusta (13,5%) ja vihreät (13,0%) kamppailevat rinta rinnan vaalien neljännestä sijasta.

Erityisesti perussuomalaisten kohdalla on syytä muistaa, että edellisissä eurovaaleissa puolueen kannatus jäi selvästi sekä eurovaali- että eduskuntavaalikannatusta mitanneista gallupeista.


Jos puolueiden kannatus
olisi sunnuntaina täsmälleen sama kuin HS-gallupissa, kokoomus ottaisi ainoana puolueena kolme parlamenttipaikkaa.

Demarit, keskusta, perussuomalaiset ja vihreät saisivat kukin kaksi paikkaa. Vasemmisto ja RKP puolestaan saisivat kumpikin yhden paikan. Paikkamäärät pysyisivät siis muuten ennallaan, mutta yksi paikka siirtyisi keskustalta vihreille.

Tällaisten kannatuslukemien perusteella tehdyssä paikkajaossa viimeinen ja siten epävarmin paikka on juuri vihreiden toinen paikka. Sitä kärkkyy erityisesti perussuomalaiset.

Tässä kuvattu paikkajako perustuu 13 paikkaan. Jos Britannia päättää jättää EU:n, Suomi saa yhden paikan lisää. HS-gallupin perusteella tämä paikka menisi perussuomalaisille, jonka paikkamäärä nousisi siten kolmeen.


Aiemmin tällä viikolla Helsingin Sanomat julkaisi gallupin suosituimmista ehdokkaista. Vihreiden Ville Niinistö sai siinä ykkössijan ja peräti joka neljäs suomalainen sanoi voivansa äänestää häntä.

Kokoomuksen Alexander Stubb sai viisi vuotta sitten samanlaiset lukemat vastaavassa kyselyssä. Tuolloin Stubbista tuli vaalien ääniharava lähes 150 000 äänellä, mikä oli vain noin 13 000 ääntä vähemmän kuin vihreiden koko äänisaalis.
Viite