Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nasa

Merta ja aavikkoa
Luvassa kuivaa. El Niño -ilmiön povataan aiheuttavan tänä vuonna kuivuutta ja nostavan siten ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.Nasa

Luvassa kuivaa. El Niño -ilmiön povataan aiheuttavan tänä vuonna kuivuutta ja nostavan siten ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Huonoja uutisia ilmastolle – hiilidioksidipitoisuuden povataan nousevan tänä vuonna vauhdilla

25.1.2019 11.12

Lasse Leipola

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee tänä vuonna lähes ennätystahtia, ennustavat Britannian ilmatieteen laitoksen Met Officen tutkijat. Asiasta kertoo brittilehti Guardian.

Tutkijoiden mukaan El Niño -ilmiö vahvistuu jälleen tänä vuonna. El Niñolla tarkoitetaan Tyynen valtameren merivirran muutoksen aiheuttamia korkeita pintalämpötiloja, jotka aiheuttavat kuivuutta Aasiassa ja Australiassa sekä toisaalta rankkasateita ja tulvia erityisesti eteläisen Amerikan mantereen länsirannikolla.

Ilmiön aiheuttaman kuumuuden ja kuivuuden vuoksi maapallon kasvit sitovat itseensä tavanomaista vähemmän hiilidioksidia.

”Näillä luonnollisilla nieluilla on edessään huono vuosi. Tiedämme, että luonnolliset nielut poistavat ilmakehästä noin puolet ihmiskunnan päästöistä”, professori Dave Reay Edinburghin yliopistolta sanoo Guardianille.

Samaan aikaan maailman hiilidioksidipäästöt lisääntyvät yhä kasvavan fossiilisten polttoaineiden käytön vuoksi.

”Voimme vain toivoa, että niiden hiipuminen vuonna 2019 on lyhytaikainen heilahdus. Ilman niiden apua mahdollisuudet pitää ilmasto turvallisena katoavat.”


Ilmakehän hiilidioksidi
pitoisuus on ilmastonmuutoksen tärkein syy. Ennen teollistumisen alkua ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli 280 miljoonasosaa. Tänä vuonna sen ennustetaan olevan keskimäärin 411 miljoonasosaa, eli noin kolme miljoonasosaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Sen lisäksi, että hiilidioksidipitoisuus nousee uuteen ennätykseensä, pitoisuus myös kasvaa melkein ennätystahtia. Kuluvaa vuotta nopeammin hiilidioksidin määrä on kasvanut vain vuosina 1998 ja 2016. Noina vuosina El Niño -ilmiö oli poikkeuksellisen voimakas, ja sen tuoma kuivuus heikensi kasvien hiilidioksidin sidontaa.

Kun hiilidioksidipitoisuuden mittaaminen aloitettiin 1950-luvun loppupuolella, hiilidioksidipitoisuus nousi vielä vain noin yhdellä yksiköllä vuodessa.

Hiilidioksidipitoisuus nousee aaltoillen, sillä osa hiilestä sitoutuu kasvukauden ajaksi kasveihin. Met Officen mukaan vuoden korkein hiilidioksidipitoisuus saavutetaan toukokuussa, ennen kuin pohjoisen pallonpuoliskon kasvukausi pääsee kunnolla vauhtiin.

Pitoisuus on pienimmillään syyskuussa, juuri ennen kesän kasvit alkavat kuolla ja vapauttaa hiiltä takaisin ilmakehään. Kierto noudattelee pohjoisen pallonpuoliskon vuodenaikoja, koska valtaosa maapinta-alasta on pohjoisella pallonpuoliskolla.


Koska hiilidioksidipitoisuuteen vaikuttaa ihmisen aiheuttamien päästöjen lisäksi myös luonnollinen kierto, muutokset päästöissä heijastuvat ilmakehään viiveellä.

”Jos ajatellaan jotain muuta kaasua, sille voidaan laskea eksponentiaalinen viipymäaika, jossa se poistuu ilmakehästä – vähän kuin radioaktiivisen aineen hajoamisnopeus. Hiilidioksidille tällaista on vaikea määrittää, koska hiili kiertää ilmakehän, meren ja kasvien välillä”, Ilmatieteen laitoksen professori Ari Laaksonen sanoi Vihreälle Langalle huhtikuussa 2017.

Hänen mukaansa hiilidioksidin viipymäaika on kuitenkin keskimäärin jopa satoja vuosia, joten muutokset päästöissä eivät näy muutamassa vuodessa.


Jo viime vuoden
lopulla Met Office ennusti, että El Niño nostaa vuoden 2019 keskilämpötilan lähelle kaikkien aikojen ennätystä.

Ennusteen mukaan 2019 on yksi historian viidestä kuumimmasta vuodesta. Tähän saakka kuumin vuosi on 2016, seuraavaksi lämpimimmät ovat 2015, 2017 ja 2018.

”Kaikkina näinä vuosina lämpötila on ollut noin asteen esiteollista aikaa korkeampi”, ilmastotutkija Doug Smith sanoo Met Officen tiedotteessa.

ilmastonmuutos  kasvihuonekaasut  päästöt  hiilidioksidi  ilmakehä  ilmastotiede  ilmaston lämpeneminen 
Viite