Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuvituskuvassa ihmisten jalkoja

Ihmiskoe ilmaston pelastamiseksi – Vapaaehtoisia haetaan testaamaan puolentoista asteen elämäntapaa

20.8.2019 8.14

Lasse Leipola

Suurin osa ilmastoa lämmittävistä päästöistä syntyy ihmisten arjessa – erityisesti liikkumisessa, syömisessä ja asumisessa. Päijät-Hämeessä alkaa tänä syksynä kokeilu, jossa selvitetään, mitä ilmastopäästöiltään kestävä elämäntapa käytännössä tarkoittaa.

Päijät-Hämeen liitto ja alueen kaupungit ja kunnat hakevat lähiviikkojen aikana vapaaehtoisia perheitä kokeilemaan elämää, jonka päästöt sopivat puolentoista asteen tavoitteeseen.

Mukaan otetaan noin sata henkeä Lahdesta ja kahdesta kolmeen perhettä muista maakunnan kunnista. Kokeeseen halutaan yksin asuvia ihmisiä ja perheitä.

”Toivomme, että kokeilussa selviää, miten erilaiset lähtökohdat ovat kaupungissa ja maaseudulla. Haluamme tietoa myös siitä, miten kunnat auttavat kestävän elämäntavan valintojen tekemisessä”, Päijät-Hämeen liiton ilmastoasiantuntija Maarit Virtanen sanoo.

Hankkeen aluksi perheet saavat laskelman nykyisistä päästöistään ja ohjeita päästöjen vähentämiseen. Kolme kuukautta jatkuvan kokeilun aikana järjestetään myös työpajoja, joissa perheet voivat jakaa kokemuksiaan ja saada lisätietoa.

”Teemat riippuvat osallistuvista perheistä. Päijät-Hämeen alueella on aika paljon käytössä erillislämmitystä esimerkiksi öljyllä, joten yksi kohdennettu info voisi liittyä lämmitysvaihtoehtoihin”, Virtanen sanoo.

Hankkeen tavoitteena on haastaa kuntien päättäjät mukaan ja vähintään selvittämään oman elämäntapansa päästöt Sitran elämäntapatestillä.

”Sekin tukee ilmastotyötä, jos saamme valtuutetut ja muut päättäjät miettimään omia valintojaan.”

ilmastonmuutos  päästöt  arki  lämmitys  energia  perheet  päijät-häme  lahti 
Viite