Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Adam Wrafter

Kuumat paikat. Ympäristöpuolueelle vaalikausi on ollut vaikea. Hellekesä voi nostaa puolueen kannatusta.Adam Wrafter

Kuumat paikat. Ympäristöpuolueelle vaalikausi on ollut vaikea. Hellekesä voi nostaa puolueen kannatusta.

Ilmasto nousee Ruotsin vaaleissa - Pelastaako se vihreät?

14.8.2018 14.51

Riikka Suominen

Ruotsissa ilmastonmuutos on yllättäen noussut keskelle käynnissä olevia vaalikampanjoita.

Koko alkuvuoden poliittista keskustelua hallitsivat täysin muut asiat. Julkisessa keskustelussa vallitsi lähinnä kriisitunnelma. Vaikka Ruotsin talous on vahva ja työllisyysaste korkea, on ilmapiiri ollut tällä vaalikaudella huolestunut.

Moni on pelästynyt sitä, että viime vuonna rikollisten välisissä väkivaltaisuuksissa kuoli Ruotsissa 40 ihmistä. Puolueet ovat kilpaa vaatineet kovempaa kuria, lisää poliiseja ja rahaa maanpuolustukseen.

Tässä keskustelussa Ruotsin vihreiden oli vaikea pärjätä. Puolue on ollut kannatuskyselyissä aivan äänikynnyksen tuntumassa. Kyselyissä näkyi, että ilmasto kyllä kiinnosti varsinkin nuoria äänestäjiä, mutta he tuntuivat kanavoivan huolensa kulutusvalintoihin.


Mutta sitten kesän hellepäivät
seurasivat toistaan. Ruotsiin määrättiin kuivuuden vuoksi grillauskielto, maa joutui pyytämään EU:lta apua raivoavien maastopalojen sammuttamiseen, karjaa hätäteurastettiin ja pohjavettä oli niin vähän, että lehdet jakoivat vedensäästövinkkejä.

Ruotsalaisten kiinnostus ilmastoasioihin nousi loppukesästä nopeasti. Viime viikolla tutkimuslaitos Demoskop raportoi, että äänestäjät ovat kiinnostuneempia ympäristöpolitiikasta kuin kertaakaan viiteen vuoteen. Sama suuntaus on nähty loppukesän muissakin mittauksissa.

 

Viime viikon aikana lehdet ovat julkaisseet useiden sivujen ilmastopaketteja ja puolueet esitelleet ilmastopolitiikkaansa. Viimeksi tänään tiistaina sekä porvaripuolueiden liittouma että ruotsidemokraatit julkaisivat tahoillaan omat ilmastoteesinsä. Aiemmin ruotsidemokraatit pitivät koko ilmastonmuutosta populistisena pelonlietsontana.

Ilmastoteema voi suosia ympäristöpuoluetta ja keskustaa, jotka ovat jo aiemmin profiloituneet asiassa, arvioi esimerkiksi markkinatutkimusyritys Ipsoksen johtaja David Ahlin Dagens Nyheterille.

Ympäristöpuolueen vaalislogan on ”Ilmasto ei voi odottaa”. Nyt näyttää siltä, että jo keväällä valittu teema kannattaa. Puolueen kannatus oli tuoreimmassa mittauksessa noussut neljästä prosentista yli 5,5 prosenttiin. Vaalikampanjoiden loppusuorat riippuvat siitä, mihin suuntaan keskustelu kääntyy. Maanantai-illan ja yön aikana ympäri maata poltetut kymmenet autot voivat palauttaa puheet turvallisuuteen. 


Ilmasto on nyt kaikkien puolueiden
huulilla, mutta poliittiset keinot vaihtelevat.

Ennen kaikkea vaihtelee halu rajoittaa saastuttamista. Ruotsin maltillisen kokoomuksen vaalimainoksessa on nouseva lentokone ja lupaus poistaa keväällä käyttöön otettu lentovero. Ruotsidemokraattien ilmastolinjaukseen kuuluu myös esimerkiksi dieselveron alennus. Asiantuntijoiden ehdottamaa lihaveroa ei tohdi kannattaa mikään puolue, ei edes vihreät.

Kun Ruotsin luonnonsuojeluliitto arvioi puolueiden ympäristöteesejä, nousivat parhaiksi ympäristöpuolue, vasemmistopuolue ja liberaalit.

Ruotsin valtiopäivä-, kunta- ja maakuntavaalit pidetään 9. syyskuuta.

Ruotsi  miljöpartiet  Ruotsin vaalit  ilmastonmuutos  ilmastopolitiikka 
Viite