Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ilmastoahdistukseen auttavat ilmastoteot

14.10.2019

Emma Kari

Käyttäjän Emma Kari kuva
Emma Kari on vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

”You have stolen my dreams and my childhood with your empty words. And yet I’m one of the lucky ones. People are suffering. People are dying. Entire ecosystems are collapsing.”

Greta Thunberg pysäytti sanoillaan YK:n ilmastohuippukokouksessa. Thunbergin sanoittaman pelon, huolen ja ahdistuksen tunnistaa moni.

Kyseessä ei ole pieni ilmiö. Joka neljäs suomalainen kokee ilmastoahdistusta. Kaikkein ahdistuneimpia ovat alle 30-vuotiaat nuoret. Heistä jopa 38 prosenttia kertoi kokevansa ilmastoahdistusta. Se on hurjan moni.


Tämä ahdistus konkretisoituu ja näkyy etenkin perjantaisin, kun nousen eduskuntatalon rappuja. Siellä ne ovat, rohkeat, tinkimättömät nuoret, ilmaston puolesta, viikosta toiseen.

Joka perjantai jo vuoden ajan.

Siellä he ovat muistuttamassa maailman tilasta ja vaatimassa meiltä päättäjiltä tekoja.

Miten aikuiset ovat nuorten huoleen ja ahdistukseen vastanneet? Eivät kovin hyvin. Saamme viikosta toiseen lukea aikuisten ihmisten ivailevia kommentteja ja väsyneitä analyyseja ilmastotoimiin ryhtyneistä nuorista.


Sen sijaan, että
keski-ikäiset toimittajat ja oikeistotwitteristit naureskelevat näille tulevaisuuden puolesta toimiville nuorille, kannattaisi hetkeksi pysähtyä reflektoimaan omaa toimintaansa. Millä tavoin olet tehnyt maailmasta paremman paikan? Entä miten torjunut ilmastonmuutosta?

Paras keino torjua ilmastoahdistusta on olla lannistumatta ja sen sijaan toimia: muuttaa elämäntapojaan kestävämmiksi, lähteä ilmastomarssille, vaatia aikuisilta vastuunkantoa.

Meille aikuisille paras tapa auttaa ilmastoahdistusta potevia nuoria ovat ilmastotoimet. Päästövähennykset ovat meidän vastuullamme.


Vihreät ovat mukana Antti Rinteen (sd.) hallituksessa, koska saimme hallitusohjelmaan historiallisen tiukat päästövähennystavoitteet. Suomi aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Tätä tavoitetta ei olisi koskaan saatu läpi ilman nuorten ilmastoliikeen luomaa painetta. Nyt on aika sitoutua niihin toimiin, joilla päästöt saadaan alas ja hiilinieluja kasvatettua.

Helppoa se ei tule olemaan. Mutta tämä puolue ei ole olemassa helppoja asioita varten. Me olemme olemassa, jotta tämä planeetta säilyy elinkelpoisena.


Nuorten ahdistukseen eivät auta pätkääkään aikuisten nerokkaat ja sivaltavat kirjoitukset iltapäivälehdissä tai Twitterissä. Jos kantaa huolta näiden nuorten hyvinvoinnista, kannattaa ottaa ilmastonmuutos vakavasti ja tukea tiukkaa ilmastopolitiikkaa.

Nämä lapset ja nuoret palaavat kyllä koulunpenkille, kunhan me aikuiset ensin teemme sen, mitä meidän olisi pitänyt tehdä jo hyvän aikaa sitten.

ilmastokriisi  ilmastolakko  ilmastopolitiikka 

Viite