Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Anders Hellberg

Greta Thunbergin perheestä kertovan kirjan oikeudet on myyty moneen maahan. Kirjan tuotot menevät perheen toiveesta kahdeksalle kansalaisjärjestölle.Anders Hellberg

Greta Thunbergin perheestä kertovan kirjan oikeudet on myyty moneen maahan. Kirjan tuotot menevät perheen toiveesta kahdeksalle kansalaisjärjestölle.

Ilmastoaktivismi on väkevää lääkettä – Scener ur hjärtat kertoo Greta Thunbergin tarinan

31.5.2019 12.53

Oras Tynkkynen

Ostin kirjan Malmön rautatieasemalta. Olin juuri tullut Hampurista samalla junalla Greta Thunbergin ja hänen isänsä Svanten kanssa, ja olimme jatkamassa samalla yöjunalla Tukholmaan.

Scener ur hjärtat on kirja Greta Thunbergista, ilmastosta ja aktivismista. Teos kuvaa Thunbergin kasvutarinaa näkymättömästä ja pahoinvoivasta teinistä kansainvälisen ilmastoliikkeen keulakuvaksi.

Kirja on myös kuvaus erilaisuudesta, ulkopuolisuudesta ja hyvinvointiyhteiskunnasta. Riipivimmät kohdat kertovat perheen kamppailusta lukuisten diagnoosien – ADHD ja asperger, misofonia ja mutismi – ja repeilevän palveluverkon kanssa.

Vaikka kirja on pantu molempien vanhempien ja lasten nimiin, se on ennen kaikkea perheen äidin tarina. Etualalle nousee menestyvän ja yhteiskunnallisesti tiedostavan Malena Ernmanin selviytyminen urapaineiden, perheen vaikeuksien ja maailman ongelmien keskellä.

Oopperalaulajan ääni kuuluu tekstissä niin vahvasti, että Thunberg – jolle on ehdotettu jopa Nobelin rauhanpalkintoa – jää sivuosaan. Perheen isä saa vielä pienemmän roolin.


Scener ur hjärtat koostuu
lyhyistä, sujuvasti kirjoitetuista ja jopa kaunokirjallisista katkelmista. Tekstiä on helppo lukea alkukielellä, vaikka ruotsin taidot olisivat päässeet ruostumaan. Teos ilmestyy syksylläs suomeksi.

Jos kirjaan tarttuu vain Thunbergin ja ilmastoaktivismin takia, sevoi tuottaa pettymyksen. Ilmastoa koskevat kohdat ovat asioihin perehtyneille entuudestaan tuttuja, vaikkakin ne on esitetty tuoreella tavalla.

Thunbergin nyt jo historiallisesta koululakosta käynnistynyttä nuorten kansainvälistä liikettä tuskin mainitaan, koska kirja kirjoitettiin ennen sitä.


Perheen tarinan
, mielenterveyden ja ilmastokriisin punominen yhdeksi kudelmaksi on kirjan parasta antia.

Maailman ja ihmisten pahoinvointi liittyvät elimellisesti toisiinsa. Ihmisten ja ilmaston loppuunpalamisen taustalla on yhteisiä syitä.

Kirjan mukaan huoli tulevaisuudesta sairastuttaa osan ihmisistä. Toisaalta toiminta maailman ongelmien ratkaisemiseksi voi tuoda merkitystä elämään ja auttaa tervehtymään – niin kuin Thunbergille on käynyt.

Thunberg on haastatteluissa kuvannut näkevänsä maailman aspergerin ansiosta keskivertoa mustavalkoisemmin. Kun hänen äitinsä kirjoittaa ilmastosta, siinä on jotain samaa: ulkopuolisen tuoreudella ja taiteilijan suorapuheisuudella

Ernman riisuu lukijalta ne selitykset ja tekosyyt, joilla tuhoisaa nykykehitystä yritetään puolustella.

Tai niin kuin oopperalaulaja sen muotoilee: esirippu vedetään sivuun.

kirja-arvostelut  ilmastonmuutos 
Viite