Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ilmastokeskustelun kvanttihyppy

29.3.2019

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

”Onko puolueesi valmis laittamaan ilmastonmuutoksen torjunnan talouskasvun edelle?” kysyy parikymppinen collegepaitainen mies mikrofoniin Helsingin yliopiston Tiedekulman ilmastovaalipaneelissa.

Ja kun poliitikot vastaavat, tapahtuu jotain odottamatonta: kaikki paikalla olevat edustajat nostavat ilmaan vihreät paperilaput.

Se tarkoittaa, että SDP, kokoomus, keskusta ja vihreät pitävät ilmastotoimia talouskasvua tärkeämpänä.

Vihreät paperit osoittavat, että ilmastokeskustelu on oikeasti muuttunut.


Tapa puhua ilmastosta alkoi muuttua jo toissa vuonna. Silloin ilmastonmuutos nousi poliittisen puheen ytimeen. Kaikki merkittävät poliitikot ovat lausuneet, että ilmasto on tämän ajan ykköshaaste. Tosin, kun pintaa yhtään raaputti, unohtui ilmasto. Talouskasvu ja työpaikat olivat kuitenkin tärkeämpiä.

Mutta muutos oli jo ilmassa, kun tulivat ennätyshelteet, IPCC:n raportti ja nuorten koululakot.

Niiden vuoksi ilmastokeskustelussa on muutamassa kuukaudessa tehty kvanttihyppy.


Poliitikot puhuvat polttomoottoriautojen kiellosta ja lihaverosta. Vielä pari vuotta sitten tällainen olisi ollut täysin ennenkuulumatonta.

Käytäväkeskusteluista olen ollut ymmärtävinäni, että muutoksen nopeus on hämmästyttänyt ympäristöjärjestötkin. Kun jo demaripomo väläyttelee lihaveroa, on tavoitteita pakko siirtää rivakasti eteenpäin.

Helsingin Sanomat vaatii puoluejohtajia kertomaan, mistä on luovuttava ilmastokriisin vuoksi. Toimittajat eivät ole aiemmin käyttäneet Hesarissa lämpenemisestä uutispaikalla sanaa ilmastokriisi.


Ilmastobarometrissa suomalaiset sanovat itse vähentäneensä ilmaston vuoksi autoilua, kulutusta, lentämistä ja jopa lastenhankintaa.

Tietenkään se, mitä ihmiset kyselyssä sanovat tehneensä, ei ole sama asia, kun mitä he tekevät. Vielä emme tiedä, näkyykö ilmastotoiminta liikennetilastoissa tai lihankulutuksessa.

Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt oikeasti alkuvuonna parilla prosentilla. Suunnanmuutos on huomattava, vaikka prosenteissa vähennys on pieni.


Mutta siitäkin huolimatta, että ihmiset kaunistelisivat ilmastokäytöstään, tutkimustulos on merkittävä.
Jo se, että ihmiset haluavat esittää ilmastotietoisia, vähän autoilevia ja lentäviä sekä fiksusti kuluttavia, on edistystä.

Nyt on haluttavaa tehdä ilmastovalintoja. Tämä normin murtuminen heijastuu sitten ihan oikeisiin tekoihinkin.

Ja tämä on poliitikkojen vihreissä lapuissa tärkeää. Se että nyt pitää ja halutaan sanoa, että ilmasto menee jopa talouskasvun edelle, on valtava muutos.

Kuten ympäristötalouden ja -johtamisen professori Lassi Linnanen kommentoi Twitterissä: ”Narratiivi muuttuu ensin, teot seuraavat. Toivottavasti.”

Viite