Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

PES Group Committee of the Regions / Flickr (CC-BY)

Frans Timmermans
Ilmastotsaari. Kokenut Frans Timmermans saa nyt vastuulleen EU:n ilmastopolitiikan.PES Group Committee of the Regions / Flickr (CC-BY)

Ilmastotsaari. Kokenut Frans Timmermans saa nyt vastuulleen EU:n ilmastopolitiikan.

Ilmastosta uudessa komissiossa puheenjohtajatason asia – kokenut Timmermans päävastuuseen

10.9.2019 15.32

Lasse Leipola

Hollantilaisesta Frans Timmermansista on tulossa ilmastopolitiikasta vastaava komissaari ja yksi komission kolmesta johtavasta varapuheenjohtajasta. Hänen vastuullaan on myös uuden komission viherelvytysohjelma.

Timmermans oli sosiaalidemokraattien ehdokas komission puheenjohtajaksi, mutta tehtävään valittiin suurimmaksi puolueeksi nousseen keskusta-oikeistolaisen EPP:n Ursula von der Leyen.

Timmermans toimi varapuheenjohtajana jo aiemmassa komissiossa. Hänen vastuulleen kuuluivat muun muassa sääntelyn parantaminen, toimielinten väliset suhteet ja oikeusvaltion periaatteet. Timmermansin vastuulla oli myös kestävän kehityksen niin sanotun Agenda 2030 -tavoitteiden edistäminen.

Nyt Timmermans saa vastuulleen unionin ilmastopolitiikan. Kevään eurovaalikampanjassa hän puhui muun muassa hiilidioksidiveron sekä erityisesti lentoliikenteen kerosiiniveron puolesta. Ranskan keltaliivimellakoiden yhteydessä Timmermans korosti, että ilmastotoimien tulee olla  tasapuolisia.

Timmermans on kokenut poliitikko. Ennen viiden vuoden pestiä Junckerin komissiossa hän toimi Hollannin ulkoministerinä. Aiemmin urallaan Timmermans on työskennellyt diplomaattina ja kansanedustajana.


Ilmastopolitiikka on noussut komission agendalla vähitellen. José Manuel Barroson toisessa, vuonna 2009 aloittaneessa komissiossa unionin ensimmäiseksi ilmastokomissaariksi nostettiin tanskalainen Connie Hedegaard. Barroson komissio perusti myös ilmastotoimien pääosaston – komission vastineen ministeriölle.

Jean–Claude Junckerin 2014 aloittaneessa komissiossa ilmastokomissaarina toimi espanjalainen Miguel Arias Cañete.

Junckerin johtamassa komissiossa oli viisi varapuheenjohtajaa, joiden vastuisiin kuuluivat muun muassa digitaaliset sisämarkkinat, energiaunioni ja ulkopolitiikka.

Nyt viherelvytys ja ilmastopolitiikka nousevat vastaavaksi painopistealueeksi. Von der Leyenin komissio haluaa tehdä Euroopasta ensimmäisen ilmastoneutraalin maanosan.

”Tämä on pitkällä aikavälillä myös taloudellinen välttämättömyys: ne, jotka toimivat ensimmäisinä ja nopeimmin, pääsevät myös hyödyntämään ekologisen siirtymän tuomia mahdollisuuksia”, von der Leyen sanoo komission tiedotteessa.


Vihreät toivoivat omaa komissaaria. Nyt näyttää, että heidän on tyytyminen liettualaiseen Virginijus Sinkevičiusiin. Hänen edustamansa Liettuan talonpoikien ja vihreiden liitto kuuluu vihreään parlamenttiryhmään, mutta ei ole Euroopan vihreiden jäsenpuolue.

Euroopan vihreiden puheenjohtaja Ska Keller sanoi elokuussa Politico-verkkojulkaisulle, ettei Sinkevičius riitä täyttämään sitä, mitä vihreät haluavat:

”On hienoa, jos hänestä tulee komissaari, mutta hän ei ole Euroopan vihreiden jäsen.”

Politicon arvion mukaan Sinkevičiusin puolue on vihreän parlamenttiryhmän oikeaa laitaa. Sinkevičiusille salkkuun olisi tulossa ympäristöön ja valtameriin liittyvä politiikka.


Suomen komissaari, SDP:n Jutta Urpilainen on saamassa vastuulleen EU:n kansainväliset kumppanuudet.

Komissaarien valinnoista päättää europarlamentti, joka aloittaa ehdokkaiden kuulemiset syyskuun aikana. Parlamentin on määrä hyväksyä komission kokoonpano lokakuun loppupuolella.
Viite