Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Veli Liikanen
Ilmastovaalit saadaan tekemällä. Vihreiden varapuheenjohtajta toivoo, että niin poliitikot, toimittajat kuin kansalaisetkin pitävät ilmastoasioita esillä ensi kevään vaaleissa.Iiro Törmä

Ilmastovaalit saadaan tekemällä. Vihreiden varapuheenjohtajta toivoo, että niin poliitikot, toimittajat kuin kansalaisetkin pitävät ilmastoasioita esillä ensi kevään vaaleissa.

Ilmastovaalit tarvitaan, miten ne saadaan?

5.10.2018 15.47

Lasse Leipola

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee Suomen aikaa varhain maanantaiaamuna raportin, josta toivotaan vauhtia ilmastopolitiikkaan.

Vihreä Lanka haastatteli raportin julkaisun alla vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikasen, jonka vastuualueeseen kuuluu ilmastonmuutos.

Ilmastotutkijat ovat aiemminkin varoittaneet, että meillä on kiire ja että nykyinen ilmastopolitiikka ei riitä. Meneekö viesti tällä kertaa vihdoin läpi?

”Uskon, että tilanne on erityisen otollinen tällaiselle tutkijaviestille. Muistetaan kesän loppu, kun toimittajat nostivat asiaa esiin. Muut kriisit ovat myös hiukan laimenneet, joten on aikaa keskittyä asiaan, joka on kaikkein tärkein. Ilmastokeskustelu olisi hyvin erilaista, jos meillä ei olisi tällaista tasaisesti päivittyvää tieteellistä tietoa.”

Kesän aikana kuultiin monen puolueen puheenjohtajalta, että ilmastonmuutos otetaan tosissaan, mutta varsinaiset ratkaisut ovat olleet epäkonkreettisia. Miten tästä päästään eteenpäin?

”Puolueilta tosiaan vaaditaan vielä tason nostoa. Kaikilla puolueilla on läheiset tahot, joita he erityisesti kuuntelevat. Jos me haluamme, että demarit sitoutuvat voimakkaammin ilmastopolitiikkaan, ay-liikkeen pitää ottaa asia vakavasti ja vaatia sitä poliitikoilta.

Kokoomuksen kohdalla elinkeinoelämän tahojen pitää siirtyä juhlapuheista tekoihin. Antaa selvä signaali, että tämä on tervettä elinkeinorakenteen muutosta, jolla saadaan uutta työtä ja toimeliaisuutta Suomeen, eikä mikään miinusmerkkinen toimenpidepaketti. Keskustan kohdalla MTK ja metsäteollisuus saisivat muuttaa mieltään hiilinieluista.”

Miten kevään vaaleista saadaan ilmastovaalit, kuten vihreät ovat toivoneet?

”Se ei ole yksin meidän käsissämme. Meillä on vetovastuu, koska kotityöt on tehty ja olemme sitoutuneet asiaan. Pystymme toimimaan haastajina ja kirittämään muita puolueita vastaamaan omilla esityksillään.

Odotan myös, että toimittajat, jotka kirjoittivat ilmastosta elokuussa, nostavat asian esiin vaalien lähestyessä. Jos toimittajat kokevat, että ilmastonmuutos on iso tulevaisuuden kysymys, sen pitää olla jatkuvasti esillä vaalitenteissä.”


Kuuntele Veli Liikasen haastattelu kokonaisuudessaan Vihreän Langan Puhekupla-podcastin uusimmasta jaksosta.

Vihreät  ilmastonmuutos  ilmastovaalit  eduskuntavaalit  ilmastotiede  tutkimus  media 
Viite