Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ilmastoystävällistä fossiilidieseliä?

4.10.2018

Ekokyttä

Käyttäjän Ekokyttä kuva
Ekokyttä ratsaa ympäristöä ohituskaistana käyttäviä. Ilmiannot: toimitus@vihrealanka.fi

Ekokyttä joutui hieromaan silmiään kävellessään paikallisen Postin ohitse. Parkkipaikalla oli useita dieselkäyttöisiä pakettiautoja, joista jokaisen kyljessä oli teksti ”Ilmastoystävällinen kuljetus”.

Ekokytällä oli vaikeuksia keksiä vähemmän ilmastoystävällisiä tapoja kuljettaa kirjeitä ja paketteja. Ehkä lähetysten kuljettaminen moottoripyörällä yksitellen?

Tapaus: Posti kertoo verkkosivuillaan, että sen kaikki kuljetuspalvelut ovat olleet vuodesta 2011 lähtien hiilineutraaleja, koska toiminnasta aiheutuva määrä päästöjä kompensoidaan sertifioiduissa ilmastoprojekteissa, kuten tukemalla uusiutuvaa energiaa kehitysmaissa.

Syyte: Jos dieselpakettiautoista ei ole päästy eroon seitsemässä vuodessa, on tulkittava, että ilmastoystävällinen kuljetus -sloganissa on kyse klassisesta viherpesusta. Omien päästöjen leikkaamisen sijaan fossiilisen polttoaineen käytöstä aiheutuvat päästöt kuitataan rahalla.

Puolustus: ”Postin ympäristöohjelma lähtee siitä, että päästöjä vähennetään ensisijaisesti omilla toimenpiteillä, ja jäljelle jääneet päästöt kompensoidaan. Vuosina 2007–17 olemme vähentäneet absoluuttisia päästöjä 20 prosenttia. Päästöjä vähennetään kuljetusten yhdistelyllä ja reittisuunnittelulla, sujuvalla ja turvallisella ajotavalla sekä kaluston uusimisella”, Postilta vastataan.

Tuomio: Ekotarrat pois diesel-tupruttimista niin uskottavuus paranee huimasti!

Viite