Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Jos et usko lukuja, usko silmiäsi

25.2.2019

Anna-Kaisa Itkonen

Käyttäjän Anna-Kaisa Itkonen kuva
Anna-Kaisa Itkonen vastaa EU-komission ilmasto- ja energia-asioiden viestinnästä Brysselissä. Kannat ovat kirjoittajan omia, eivätkä vastaa komission kantaa.

En ole EU-nörtti. Viis veisaan viisaiden miesten konventeista, joihin he kokoontuvat siirtelemään EU-sopimusten artikloita uuteen järjestykseen. Työnantajani on EU-komissio, mutta minulla ei ole kummoista tunnesidettä EU:n toimielimiin.

En rakasta EU:ta, kuten en toisaalta Suomen työ- ja elinkeinoministeriötä, eduskuntaa tai Yhdistyneitä kansakuntiakaan.


Intohimoni heräävät siinä vaiheessa, kun Euroopan unionia syytetään asioista, joihin sillä ei ole osaa eikä arpaa. Enkä tarkoita tällä kulunutta pastissia käyristä
kurkuista.

EU kestää kyllä iltapäivälehtien mätäkuun kurkkujutut. Se on jo yli 60 vuotta saanut perusteetonta kuraa niskaansa milloin vihanneksista, milloin venetervasta.

Tarkoitan poliittisesti motivoituja unioniin kohdistuvia hyökkäyksiä, joilla kyseenalaistetaan EU:n arvopohja ja pelotellaan kansalaisia.

Tarkoitan lausuntoja, joissa Euroopan unionia verrataan Neuvostoliittoon, natsi-Saksaan ja hirmuhallintoihin. Tai viittauksia eliitin salaiseen projektiin, jolla halutaan lisätä kansalaisten vilua ja nälkää.


Numerot valehtelevat
harvoin. EU:n Eurooppaan takaama, vuosikymmeniä kestänyt rauhanaika on mahdollistanut maanosan ennennäkemättömän elintason nousun.

Jos et usko lukuihin, vilkaise lompakkoosi. Yhteisvaluutta euro täytti juuri 20 vuotta. Se on Suomen itsenäisyyden ajan vakain valuutta.

Jotta pienimpienkin firmojen vienti vetäisi, EU neuvottelee jäsenmaidensa puolesta kansainvälisiä kauppasopimuksia - osa niistä on lajissaan maailman suurimpia.

Jotta tasa-arvo etenisi työmarkkinoilla, EU-laeilla turvataan työn ja perheen yhteensovittamista, palkkatasa-arvoa sekä työntekijöiden oikeuksia.

Nekin näsäviisaat, jotka julistavat EU:n tarpeettomaksi perustelemalla, etteivät he ikinä matkusta mihinkään, tilaa mitään verkossa, käytä matkapuhelinta, käy töissä tai edes käytä käteistä, hyvin todennäköisesti kuitenkin syövät.

Mikäli ruokavalioon kuuluu muutakin kuin takapihalla itse viljelty pottu, myös viisastelijat syövät EU:n tiukan elintarvikelainsäädännön ansiosta maailman turvallisinta ruokaa.


EU-kansalaiset
kertoivat tuoreessa mielipidemittauksessa terrorismin, muuttoliikkeen ja ilmastonmuutoksen olevan suurimpia tulevaisuuden uhkakuvia.

Kaikki edellä mainitut haasteet ovat ratkaistavissa ainoastaan kansainvälisellä yhteistyöllä. Ne kaikki ovat olleet EU:n tärkeitä poliittisia tavoitteita jo vuosia, ja tulevat olemaan myös jatkossa.

EU on eurooppalaisten suurin ja tärkein edunvalvontaviranomainen ja kriisinhallintajärjestö. Omiin silmiin ei toki ole pakko uskoa, mutta EU:n kohdalla se on toisinaan sallittua.

Jos sen saavutukset ja vaikutusvalta eivät vakuuta, voi vaikka kurvata sankarihautausmaan kautta toteamassa, että rauhalle ja demokratialle on aina ollut myös vaihtoehtoja.

euroopan unioni 

Viite