Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Käytä korjattua ylpeydellä

26.11.2018

Veera Jussila

Käyttäjän Veera Jussila kuva
Veera Jussila on käsityöbloggaaja ja vihreä valtuutettu Hämeenlinnassa.

Ilmastotietoisten valintojen pitäisi yltää jääkaapin sisällön lisäksi vaatekaapille. Kuluttajan näkökulmasta kertakäyttömuoti on yhä liian helppoa, ja se harvoin tarjoaa laadukasta ja kestävää käyttövaatetta.

Jokaisen uuden vaatteen ostajan pitäisi vakavasti pohtia vaatteen elinikää mahdollisimman pitkälle jo kaupassa tai verkkokaupan ruudun ääressä.

On myös päättäjien aika ohjata kuluttajaa pienentämään omaa tekstiilijätekuormaansa. Rinna Saramäki ehdotti keväällä Vihreässä Langassa uusia vaateliisauspalveluita ja korjauspalveluiden verotuksen keventämistä.

Ehdotus on erittäin varteenotettava. Se työllistäisi
korjausompelijoita ja suutareita monipuolisesti ympäri
maata.


Tarkemmalla tarkastelulla vaatteiden korjaaminen ja huoltaminen on myös sukupolviasia. Tekstiiliteollisuuden valuminen ulkomaille jätti myös aukon omaan osaamiseemme.

Kuka opettaisi lapsille villasukkien paikkaamisen, jos yhä harvempi näkee sitä tehtävän kotona? Kuinka nuori oppii huoltamaan vaatteitaan, kun nyt vanhempina elävä sukupolvikaan ei ole tottunut kuluttamaan vaatteitaan loppuun?

Martat auttavat parhaansa mukaan, ja netti on täynnä erilaisia korjausohjeita, mutta muutos lähtee kuluttajasta.

Vaatteen korjaaminen ja käyttäminen loppuun on ympäristöteko. Sen mitä ei voi korjata, voi jättää seuraavan kerran ostamatta.

Hämeenlinnassa asiaan on tartuttu esimerkiksi Tekstiilit uusiks -tapahtuman sekä Marttojen ohjauksella mutta myös Hämeenlinnan vihreiden omalla keskustelutilaisuudella.

Ennen kuin seuraava hallitus ehtii auttamaan korjauspalveluiden uutta tulemista, haastankin kuluttajat vaatteiden paikkaustalkoisiin. Korjaa tai parsi villasukat, farkut tai rakas neule, ja käytä niitä ylpeydellä lisää!

vaateteollisuus  kierrätys  kiertotalous 

Viite