Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fabrice Florin / Flickr (CC-BY-SA)

Katumaalausta Kaliforniassa
Värikäs protesti. Ilmastoaktivistit maalasivat viime viikonloppuna katuja San Franciscon kaupungintalon ympärillä.Fabrice Florin / Flickr (CC-BY-SA)

Värikäs protesti. Ilmastoaktivistit maalasivat viime viikonloppuna katuja San Franciscon kaupungintalon ympärillä.

Kaliforniassa valettiin toivoa vähäpäästöiseen tulevaisuuteen – ”Vahva tekemisen meininki”

14.9.2018 21.10

Lasse Leipola

Maailma voidaan vielä pelastaa ilmastonmuutoksen pahimmilta seurauksilta. Tällainen oli Yhdysvaltain San Franciscossa loppuviikosta järjestetyn Global Climate Action Summitin henki.

Kalifornian kuvernööri Jerry Brownin koolle kutsuman tapahtuman tavoitteena oli osoittaa, että ilmastonmuutoksen vastainen työ etenee kaupunkien, osavaltioiden ja yritysten voimin, vaikka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hangoittelee ilmastotoimia vastaan ja kansainväliset ilmastoneuvottelut etenevät takkuisesti.


Sitran edustajana kokoukseen osallistunut ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen arvioi Vihreälle Langalle, että tapahtumassa on ollut vahva tekemisen meininki.

”Tunnelma on ollut eteenpäin katsova ja toiveikas. Paikalla on paljon isoja toimijoita, jotka ovat kertoneet uusista sitoumuksista tai toimista”, Tynkkynen sanoo.

Tapahtumassa esiteltiin torstaina Sitran ja Future Earth -ajatuspajaverkoston tuottama tiekartta, joka osoittaa, että globaalit päästöt voidaan puolittaa 2030 mennessä.

”Julkistus tehtiin pääistunnossa tärkeimpien puheenvuorojen joukossa eli näkyvyys oli suurin mahdollinen. Alustavaa kiinnostusta raporttia kohtaan on ollut, mutta koska se julkistettiin vasta eilen, harva on ehtinyt siihen syventyä kunnolla.”

Tiekartassa hahmoteltu päästöjen puolittaminen edellyttää ripeitä toimia kolmella rintamalla. Ensinnäkin tarvitaan riittävä määrä kaupunkeja, yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä, jotka ovat valmiita olemaan edelläkävijöitä ja ajamaan muutosta eteenpäin. Tämä joukko oli San Franciscossa vahvasti edustettuna.

Toisekseen tarvitaan poliittisia toimia ja yhteistyötä fossiilitukien poistamiseksi, päästöjen hinnoittelemiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi. Kolmas edellytys on digitaalisten ratkaisujen – kuten tekoälyn ja esineiden internetin – nykyistä laajempi käyttöönotto.

”Politiikka on näistä haastavin. Tiedetään hyvin tarkkaan, että tekniset ratkaiset ovat jo olemassa seuraaviksi 10–15 vuodeksi. Niiden laajempi käyttöönotto edellyttää kuitenkin poliittisia päätöksiä, joihin ei ole vielä ollut tarvittavaa valmiutta”, Tynkkynen sanoo.


Tapahtumassa on esitelty tällä viikolla myös muita ilmastoavauksia. Joukko yhdysvaltalaisia ja japanilaisia kaupunkeja ja yrityksiä julkisti hankkeen, jossa vaihdetaan tietoa ja kokemuksia päästöjen vähentämisestä.

Suurkaupunkien C40-verkosto tiedotti, että 27 kaupunkia – muun muassa Berliini, Lontoo, Pariisi ja Rooma – ovat onnistuneet kääntämään päästönsä laskuun.

Kehitys näyttää lupaavalta myös yritysmaailmassa, jossa päästövähennystavoitteen asettaneiden yritysten määrä on kasvanut tänä vuonna 39 prosenttia. Maailman 500 suurimmasta yrityksestä noin joka kuudennella on jo tieteellisin perustein asetettu päästövähennystavoite.

Tapahtumaa isännöinyt Jerry Brown julisti alkuviikosta, että Kalifornian osavaltio tuottaa vuoteen 2045 mennessä sähkönsä päästöttömästi. Ilmoitus on merkittävä, sillä Kalifornia Yhdysvaltain suurin osavaltio ja erikseen laskettuna on yksi maailman suurimmista talousalueista.

Tynkkysen mukaan Kalifornian linjaus on osoitus siitä, että joskus asiat voivat edetä politiikassa nopeasti.

”Ne voivat tuntua pitkään mahdottomilta, mutta nytkähtävätkin sitten liikkeelle. Kalifornian siirtyminen puhtaaseen sähköön on tavoite, joka olisi vielä pari vuotta sitten tuntunut mahdottomalta.”

ilmastonmuutos  kaupungit  yritykset  päästöt  päästövähennykset  ilmastotoimet  päästökauppa 




Viite