Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Mielenosoitus ja poliiseja Katowicessa
Tiukassa vartiossa. Katowicen ilmastomarssia oli valvomassa lähes katkeamaton mellakkapoliisien ketju.Lasse Leipola

Tiukassa vartiossa. Katowicen ilmastomarssia oli valvomassa lähes katkeamaton mellakkapoliisien ketju.

Kansa vaati ilmastotekoja Katowicen kaduilla – käännytykset aktivistien huolena

8.12.2018 16.52

Lasse Leipola

Katowicen kaduilla nähtiin tänään lauantaina  poliisien massiivisesti vartioima mielenosoitus. Sadat kilvin, kypärin ja pampuin varustautuneet poliisit seurasivat tarkasti monituhatpäisen ilmastomarssin etenemistä.

Tiukka poliisivartio varjosti muuten lämminhenkistä marssia. Iskulauseissa ja banderolleissa toistuivat vaatimukset fossiilisten polttoaineiden jättämiseksi maahan ja ilmasto-oikeudenmukaisuudesta.


Ilmastoneuvotteluihin osallistuvien järjestöjen katto-organisaatio Climate Action Network (CAN) tiedotti perjantaina, että Puolan viranomaiset ovat evänneet pääsyn tai poistaneet maasta yli kymmenen ulkomaalaista aktivistia tai järjestöedustajaa.

”Maailma seuraa Puolaa ja kysymys kuuluu, millainen [ilmstokokouksen] isäntämaa se haluaa olla. Antaako se ihmisten vaatia toimintaa ja salliiko se heidän tulla kuulluiksi, vai halutaanko heidät hiljentää?” Puolan Greenpeacen toiminnanjohtaja Bohdan Pękack sanoo CAN:n tiedotteessa.

Myöhemmin ainakin yhden aktivistin uutisoitiin päästetyn Puolaan.

CAN:n asiantuntija Stephan Singer muistuttaa, että kansalaisyhteiskunnan oikeus osallistua kokouksiin on vahvistettu ilmastosopimuksissa.

”Se on välttämätöntä riittävän nopean muutoksen aikaansaamiseksi.”

Puolan suhtautuminen kansalaisyhteiskunnan mahdollisuuksiin osallistua herätti huolta jo viime keväänä. Silloin Puolassa hyväksyttiin erityisesti kokousta varten säädetty laki, joka kieltää spontaanit kokoontumiset Katowicessa ja mahdollistaa salaisen tiedonkeruun YK:n ilmastokokouksen osallistujista.


Lauantain ilmastomarssilla oli mukana runsaasti puolalaisia. Vaikka Puolalla on kansainvälisessä ilmastopolitiikassa jarruttelijan maine ja fossiiliala on tärkeä työllistäjä maassa, huolettaa ilmastonmuutos puolalaisia.

Euroopan investointipankin selvityksessä kolme neljästä puolalaisesta kertoi olevansa huolissaan ilmastonmuutoksesta. Luku oli korkeampi kuin esimerkiksi Suomessa, Ruotsissa tai Saksassa.

Ilmastonmuutoksen ohella puolalaiset kantavat huolta myös ilmansaasteista, sillä Euroopan 50 pahiten saastuneesta kaupungista 33 on Puolassa.

Jotain ongelman vakavuudesta kertoo se, että ilmastokokousta isännöivässä Katowicessa on ollut tällä viikolla huonompi ilmanlaatu kuin Pekingissä. Hengityssuojain olikin varsin yleinen varuste ilmastomarssilla.

ilmastomarssi  mielenosoitus  ilmastokokous  puola  katowice  cop24  ilmastoneuvottelut  kansalaisjärjestöt 
Viite