Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Paula Sankelo ilmastomielenosoituksessa
”Jotenkin todella ylimielistä.” Ilmastomielenilmaukseen osallistunut Paula Sankelo arvioi keskustan Hannu Hoskosen huikkausta.Jenni Leukumaavaara

”Jotenkin todella ylimielistä.” Ilmastomielenilmaukseen osallistunut Paula Sankelo arvioi keskustan Hannu Hoskosen huikkausta.

Kansanedustaja käski ilmastomielenosoittajat töihin – soitimme ja kysyimme miksi

21.9.2018 11.57

Jenni Leukumaavaara

Eduskuntatalon portailla muutama kymmenen ihmistä osoitti perjantaiaamupäivän tukeaan ruotsalaiselle 15-vuotiaalle ilmastolakkoilija Greta Thunbergille. Thunberg osoittaa perjantaisin mieltään Ruotsin parlamenttitalon edessä, koska poliitikot eivät ota ilmastonmuutosta sen vaatimalla vakavuudella.

Hieman ennen aamuyhdeksää mielenilmaisijoiden ohi käveli keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen. Vihreän Langan toimittaja ja moni muukin paikallaolija kuuli Hoskosen huutavan:

”Lopettakaa hiilivoiman käyttö Helsingissä ja menkää töihin!”


Mielenilmaukseen osallistunut Paula Sankelo kummeksui Hoskosen kommenttia.

”Jotenkin todella ylimielistä. Ihmiset ovat täällä sanomassa, että meillä on todella kiire päästövähennysten kanssa. Sitten hän kulkee ohitse ja sanoo, että menkää töihin”, Sankelo sanoo.

”Ehkä kertoo siitä, mikä on pielessä tässä ajassa. Meidän pitäisi tehdä vähemmän töitä ja enemmän keskittyä löytämään kestävää elämäntapaa. Mutta se vaatii sitä, että kansanedustajat tekevät työnsä”, Sankelo sanoi.


Vihreä Lanka tavoitti kansanedustaja Hoskosen kommentoimaan tapausta.

Kansanedustaja Hannu Hoskonen, miksi huusitte mielenilmaisijoille näin?

”Minä sanoin, että siinä kun oli sitä keskustelua ja hälinää ja kylttejä, että päästöjä vähennettävä tai jotenkin näin. Sanoin, että lopetetaan Helsingissä kivihiilen käyttö ja muuallakin, kyllä sitä varmaan muuallakin käytetään. Niin olen sanonut sen tuhannen kertaa eduskunnan puhujanpöntössäkin. Se on hyvin yksinkertaista.”

Niin. Ja sitten te sanoitte, että menkää töihin.

”Ei, kun minä sanoin, että mennään töihin, että saadaan kivihiilen käyttö tässä kaupungissa ja monessa muussakin paikassa loppumaan.”

Luulen, että aika moni ymmärsi sen niin, että menkää hipit töihin siitä. Keskustelin ihmisten kanssa ja näin he asian ymmärsivät.

”Anteeksi, jos olin epätarkka. Mennään töihin. Lasken itseni siihen porukkaan. Olen yrittänyt työnikin tehdä niin että olisin edistämässä puhtaampaa ympäristöä. Itsekin poltan vain kotimaista puuta uunissa ja lämmitän roskapuulla, eli metsään mitä jää hakkuutähteitä. Sitä olen kerännyt. Muutenhan ne happanee metsään, mie lämmitän sillä vuolukiviuunia.”

Mitä mieltä olet tuon kaltaisesta toiminnasta, että eduskunnan portailla ilmaistaan mielipidettä?

”Sehän on mielipiteenvapautta. Suomihan on vapaa maa, hyvänen aika. Minä kannatan. Jos luvat on kunnossa, se on avoimen yhteiskunnan tae numero yksi. Mielipiteenhän saa ilmaista missä vaan, kunhan on kohtelias, eikä ihmisiä mennä haukkumaan.

Onko tästä hyötyä, vaikuttaako se eduskunnan päätöksentekoon?

”Mikähän olisi viimeisin mielenosoitus, joka olisi eduskuntaan vaikuttanut, ootas nyt. En yhtäkkiä muista, mutta onhan mielenosoituksilla johtajiakin kaadettu. Isoja mielenosoituksia on talousasioissa ollut Suomessakin.”

Mitä itse lupaatte tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi näin lainsäätäjänä?

”Kotimaisia energiaa lisää ja kivihiiltä vähennetään hallitusti. Sitä ei kerralla saa pois. Vähitellen siirrytään, kun voimalaitokset vanhenee ja laitteita uusitaan biopohjaisiin aineisiin, maalämpöön, ja mitä näitä nyt on. Ruotsissahan se on jo onnistunut, Tukholma lämpenee biovoimalla. Suomalainen Fortum lämmittää Tukholman esikaupunkia biovoimalla. Miksei se onnistuisi Suomessakin? Pahoittelen vielä, jos sanoin epäselvästi. Joka tapauksessa, mennään töihin tämänkin asian hyväksi!”

ilmastonmuutos  biotalous  mielenilmaus  eduskunta 
Viite