Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kansanedustajan on rajattava työnsä itse

9.5.2019

Hanna Halmeenpää

Käyttäjän Hanna Halmeenpää kuva
Hanna Halmeenpää oli vihreä kansanedustaja 2015–19. Hän on eurovaaliehdokas.

Luottamustehtävä kansanedustajana on kokonaisvaltainen pesti. Tämän oppii jo yhden nelivuotiskauden aikana. Kukaan ei määrittele tai rajaa tarkkaa työnkuvaa ja tehtävän vastuita. Se täytyy osata tehdä itse.

Työ on erittäin motivoivaa, täynnä haasteita ja parhaita tietolähteitä. Töitä saa myös tehdä monien upeiden ihmisten kanssa! Oppositiossa koimme tappioita ja torjuntavoittoja, muutamia kohtuullisia kompromissejakin. Riidattomat hyvätkin asiat etenivät.


Yksi on varmaa, tai oikeastaan kaksi. Menestyäkseen poliitikolla pitää olla rohkeutta ja intohimoa maailman parantamiseen. Sen päälle tarvitaan runsaasti kykyä asioiden ja ajankäytön priorisointiin. Rajattomasti ei kukaan jaksa.

Oma aikani jaksottui melko selkeästi: työtä lähes yötä päivää tiistaista perjantaihin, lepoa ja perhe-elämää viikonloppuisin.

Maanantain maakuntapäivät kuluivat kuntapolitiikkaan, kirjoitustöihin ja arjen askareisiin kotipaikkakunnalla. Rantaradan asemat osaan ulkoa, yöjunien hytit alkoivat loppukaudesta tuntua kolmannelta kodilta.


Kansalaisten luottamuksen
ja edustajan paikan saatuaan on vain reilua panna parastaan, tiukassa paikassa tunteja laskematta. On oikein edistää arvojaan rehdisti, tehdä työt huolella ja käyttää voimavaransa asioiden edistämiseen, ei oman esilläolon tavoitteluun.

Ruutia ei kannata polttaa koko politiikan kentän syleilyyn ja kaikkien kutsujen mukaisiin kekkereihin, jos ajatuksena on hoitaa kunnialla valiokuntavastuunsa ja itselle tärkeiden asioiden vahtiminen.

Päätöksenteko ja tavoitteiden edistäminen vaatii kärsivällisyyttä. Jokainen politiikan leipää puraissut tietää, että saman pöydän ääreen kokoontuu aina moniääninen joukko, jossa pitää kyetä yhteistyöhön myös yli puoluerajojen.

Ei ole kliseistä, vaan aivan välttämätöntä ajatella pienen ihmisen ja tulevien sukupolvien etua. Tavoiteltavaa on tehdä ratkaisuja, jotka ovat reiluja nuorille ja vanhoille, köyhille, syrjäytyneille ja syrjityille – ja jotka turvaavat samalla tulevaisuutta kaikille.

Vahvat, valmiiksi hyvin pärjäävät ja puolustuskykyiset eivät tarvitse erityissuojaa yhteiskunnassa, vaan heikot ja äänettömät.


Lakiesitysten
lausuntokierroksille eivät läheskään aina osallistu ne, joita asia koskee. Luontoarvoilta ja lajeilta ei kommentteja irtoa, siksi on kuunneltava luonnontieteilijöitä.

Ilmakehä ja ekosysteemit vaikenevat, tutkittua tietoa on silti tarjolla runsaasti. Valiokuntiin ei osata eikä voida järjestää kuultaviksi myöskään heitä, joilla menee huonosti. Siksi on arvostettava riippumattomien asiantuntijoiden näkemyksiä.

Vastuullinen kansanedustaja puntaroi arvomaailmastaan sekä omista ja puolueensa tavoitteista käsin, ketä ja mitä kussakin asiassa kuuluu edustaa ja mitä päätöksiä edistää.

Siinä riittää tekemistä jokaiselle päivälle. Tylsää ei eduskuntatyössä ole koskaan.

Menestyksekästä uutta vaalikautta koko vihreälle eduskuntaryhmälle!

eduskunta  Vihreät 

Viite