Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Keskikesän kurkkukolumni

24.6.2019

Anna-Kaisa Itkonen

Käyttäjän Anna-Kaisa Itkonen kuva
Anna-Kaisa Itkonen vastaa EU-komission ilmasto- ja energia-asioiden viestinnästä Brysselissä. Tekstin kannat ovat hänen omiaan, eivätkä vastaa komission kantaa.

Jos politiikassa jokin asia voi mennä pieleen, se erittäin usein myös menee. Toukokuussa ei mennyt.

EU-kupla ei sännännyt riemun sokaisemana Brysselin keskustorille, Grand Placelle, mutta kollektiivinen helpotuksen huokaus oli melkoinen. Eurovaalien tulos antaa aihetta monenlaiseen iloon.


1. Äänestysprosentti nousi
koko EU:ssa yli 50:n. Ehkä ehdokkaat puhuivat sellaisista asioista, joissa EU:lla on oikeaa päätösvaltaa, kuten ilmasto- ja kauppapolitiikka. Kenties nuoriso lähti liikkeelle.

Ehkä puheet ulkovaltojen vaalivaikuttamisesta, Brexit sekä Trumpin edesottamukset muistuttivat äänestäjille, kenen käsissä valta vaaliuurnilla oikeasti on.

EU-kyynikon muistilistalta yliviivataan: Europarlamentilla ei ole legitimiteettiä.


2. Naisten osuus Euroopan parlamentissa nousi 39 prosenttiin. Se on enemmän kuin naisten keskimääräinen osuus kansallisissa parlamenteissa.

EU:n tasa-arvovajeesta pidettiin pitkin kevättä niin kovaa meteliä, että toukokuussa sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk että Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesivat, että EU:n huippupaikoista ainakin kahteen tulisi valita naispoliitikko.

Kyynikko yliviivaa listaltaan: EU:ssa ei ole naisia.


3. EU-poliitikot palaavat kesälomiltaan jytkyttömään syksyyn. Ilma oli koko edeltävän talven sakeana asiantuntija-arvioista, joiden mukaan Steve Bannonin Brysselin konsulttitoimisto kokoaisi kansallismielisten rivit, veisi lauman vaalivoittoon ja halvaannuttaisi EU:n päätöksenteon.

Apokalyptikot unohtivat Brexitin jälkeen kyhätyn, epätoivoisen dominoteorian, jonka mukaan kaikki jäsenmaat eroaisivat EU:sta sitä mukaa, kun pääsisivät asiasta äänestämään. Dominoefekti pysähtyi vuonna 2016 kanaalin rannalle – Britannian puolelle.

Listalta yliviivataan: Kaikki haluavat hajottaa EU:n.


4. Nuoriso. Minkä tekivät. Siellä marssivat pullamössöllä syötetyt, somessa tosielämästä vieraantuneet varhaisteinit liikenteen tukkeena viikosta toiseen. Eivät luovuttaneet, vaikka liittokansleri- ja pääministeritasolla komennettiin takaisin kouluun.

Me keski-ikäiset haluamme huvimme halpoina ja helppoina. Siksi moni nuoruutensa maailmantuskan unohtanut kiiruhti Twitteriin vinoilemaan ilmastohysterialle ja vanhempiensa aivopesemille lapsosille.

Toukokuussa 2019 Euroopan vihreät saivat historiansa suurimman vaalivoiton. Kesäkuun alussa Saksa liittyi joukkoon, joka ajaa ilmastoneutraalia EU:ta 2050 mennessä. Euroopan elinkeinoelämä ja teollisuus vakuuttelevat, että mukana ollaan.

Kyynikon punakynä käy: Ilmastopaniikki on ohimenevä muoti-ilmiö. Maailmaa muutetaan yksinomaan konferenssikeskuksissa.


Siispä maailmanlopun maalarit, hajaantukaa. Täällä ei ole mitään nähtävää.

Sen sijaan nauttikaa kesästä. Tervatkaa veneitänne ja syökää umpikäyriä avomaankurkkuja niin paljon kuin napa vetää. EU:n luvalla.

Viite