Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Harri Nurminen

Loppu koulutusleikkauksille. Kirsi Ojansuu-Kaunisto on vielä hetken päätoiminen yliopisto-opiskelija ja on kokenut koulutusleikkausten opetusta heikentävän laadun. Harri Nurminen

Loppu koulutusleikkauksille. Kirsi Ojansuu-Kaunisto on vielä hetken päätoiminen yliopisto-opiskelija ja on kokenut koulutusleikkausten opetusta heikentävän laadun.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto putosi eduskunnasta ja opiskeli papiksi – Nyt hän on taas ehdolla

12.3.2019 13.46

Jenni Leukumaavaara

Ilmastonmuutos ja nuorten mielenterveysasioiden kehno hoito ajavat Kirsi Ojansuu-Kaunistoa takaisin eduskuntaan. Ojansuu-Kaunisto oli vihreiden kansanedustajana kolme kautta (1999–2011), kunnes putosi vuoden 2011 vaaleissa.

Sen jälkeen hän on opiskellut lähes valmiiksi papiksi, ajanut ajokortin ja ollut aktiivinen kunta- ja seurakuntapolitiikassa. Hän on seitsemännen kauden kunnanvaltuutettu ja Hämeenlinnan kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja.

Ojansuu-Kaunisto lähti politiikkaan esikoisensa syntymän jälkeen, koska ilmastonmuutos ja sen vaikutukset maapallolle huolestuttivat. Nyt hän katsoo asiaa myös lapsenlapsensa näkökulmasta. Huoli on kasvanut.

Kokenut poliitikko tietää, että politiikka vaatii pitkäjänteisyyttä. Kansanedustajana Ojansuu-Kaunisto teki eduskunnassa vuonna 2004 aloitteen kansallisesta mielenterveysohjelmasta.

Vuonna 2016 Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta soitettiin ja pyydettiin puhumaan, kun ministeriö oli aloitteen pohjalta tehdystä mielenterveys- ja päihdesuunnitelmasta tehnyt loppuarvioinnin ja ehdotukset tuleviksi toimenpiteiksi.

”Tuntuu mahtavalta, että on voinut vaikuttaa asioihin, vaikka se hidasta on ollutkin.”

Mielenterveyden kysymykset ovatkin Ojansuu-Kaunistolle yksi vaaliteema ilmastonmuutoksen ja koulutuksen lisäksi. Hänen mielestään heikoimmassa asemassa yhteiskunnassa ovat päihde ja- mielenterveysongelmaiset sekä paperittomat maahanmuuttajat.

Vasemmiston vahvasti lainapohjainen talousajattelu on Ojansuu-Kauniston mielestä vastuutonta.

”Demarien eläkesatanen ei kohdennu oikein. Se pitäisi antaa vain minimieläkkeen varassa eläville. Emme voi myöskään paikata käyttötaloutta lainalla.”


Ojansuu-Kaunisto oli ehdolla myös 2015 eduskuntavaaleissa. Hän myöntää pohtineensa, onko addiktoitunut valtaan eikä osaa päästää irti.

Päätös eduskuntavaaliehdokkuudesta syntyi kuntavaali-iltana 2017. Hän sai Hämeenlinnan vihreistä eniten ääniä ja koko puolue hyvän tuloksen. Näkemyksille oli kysyntää muidenkin mielestä.

Ojansuu-Kaunisto sanoo, että toisi eduskuntaan ja vihreiden eduskuntaryhmään kokemusta ja valmiin tekijän esimerkiksi hallitusneuvotteluihin.

Luokanopettajataustainen lähes valmis pappi sanoo, että olisi hyvä opetusministeri.


Vihreät haluaa, että Suomi on hiilineutraali 2030. Mitä muuta Suomen pitää tuolloin olla?

”Kansainvälinen ja tasa-arvoinen. Peruskoulutuksen pitää olla edelleen maksuton ja maailman huippua. Yksityisiä kouluja ei saa lisätä. Yhteiskuntarauha säilyy sillä, että tuloerot eivät kasva ja lapset oppivat toimimaan mahdollisimman heterogeenisissä ryhmissä.”

Mikä on tärkein henkilökohtainen valinta, jonka olet tehnyt ilmastonmuutoksen vuoksi?

”Hankimme käytetyn biokaasuauton Ruotsista. Ajoin ajokortin vasta 46-vuotiaana rakastuttuani keskustalaiseen talonpoikaan, eikä maalla yrityksistäni huolimatta pärjää ilman autoa.”

eduskuntavaalit  Vihreät 
Viite