Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

 Historiallinen kombo. ”Vihreiden alkuaikoina me ei ehkä ajateltu, että meillä olisi joskus tällainen kombo ministereitä”, puolueen puheenjohtaja ja tuleva ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi.  Lasse Leipola

 Historiallinen kombo. ”Vihreiden alkuaikoina me ei ehkä ajateltu, että meillä olisi joskus tällainen kombo ministereitä”, puolueen puheenjohtaja ja tuleva ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi.

 

Krista Mikkonen valittiin yhden äänen erolla ympäristö- ja ilmastoministeriksi

4.6.2019 23.16

Lasse Leipola

Vihreät lähtee mukaan Antti Rinteen (sd.) hallitukseen. Asiasta päätettiin myöhään tiistai-iltana yli viisituntiseksi venyneessä kokouksessa.

Vihreän eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokous venyi, koska lähes 200-sivuinen hallitusohjelma käytiin kokouksessa läpi kohta kohdalta. Lopulta päätös hallitukseen lähtemisestä oli yksimielinen.


Samalla puolue päätti,
että nykyinen puheenjohtaja Pekka Haavisto saa ulkoministerin salkun, tuleva puheenjohtaja Maria Ohisalo sisäministerin salkun ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ympäristö- ja ilmastoministerin salkun.

Vihreiden entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen oli myös ehdolla ympäristöministeriksi, mutta Mikkonen voitti äänestyksen yhdellä äänellä luvuin 29–28.

Krista Mikkonen sanoi, että Tynkkynen oli hieno vastaehdokas ja että heillä on erilaiset osaamisprofiilit. Tynkkynen tunnetaan ilmastoasiantuntijana, kun taas Mikkonen on taustaltaan biologi.

Mikkosen salkku on erityisen painava, sillä siihen kuuluu ilmastotoimien koordinointi kaikkien ministeriöiden kesken.

”Ilmastotavoitteiden saavuttaminen on koko hallituksen yhteinen asia”, Mikkonen muistutti valintansa jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.


Vihreillä on nyt
ensimmäistä kertaa kolme ministerisalkkua.

”Vihreiden alkuaikoina me ei ehkä ajateltu, että meillä olisi joskus tällainen kombo ministereitä”, Haavisto sanoi.

”Ympäristöministereitä on ollut ennenkin, mutta nyt mukana on myös muiden ministeriöiden ilmastotöiden koordinointi. Sisäministerin rooli tänä päivänä sisäisen turvallisuuden kysymyksissä on yhä tärkeämpi. Ja Suomen rooli kansainvälisesti voisi olla nykyistä näkyvämpi rauhan- ja ympäristökysymyksissä”, Haavisto kommentoi.

Hän sanoi olevansa tyytyväinen, että saa olla vihreiden ensimmäinen ulkoministeri Suomessa.

”Kun Joschka Fischeristä tuli Saksan ulkoministeri, tuli mieleen, että olisikohan Suomi joskus valmis samaan.”

Saksalainen vihreä poliitikko Fischer toimi ulkoministerinä vuosina 1998-2005.


Ensi viikon lopulla Porissa järjestettävässä puoluekokouksessa vihreiden puheenjohtajaksi valittava Maria Ohisalo sanoi, että juuri sisäministerin salkku on hänelle mieluisa, koska köyhyystutkijana hän tuntee esimerkiksi syrjäytymiseen liittyviä ongelmia.

”Koen, että tällä alalla on paljon myös meidän puolueen kannalta tärkeitä teemoja. Ilmastonmuutos on myös turvallisuuskysymys ja nyt päästään puhumaan uudenlaisista uhkakuvista”, Ohisalo sanoi.

Vihreät  hallitusohjelma  ympäristöministeriö  sisäministeriö  ulkoministeriö 
Viite