Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuittaa syntisi pois alle eurolla päivässä

24.4.2019

Lasse Leipola

Käyttäjän Lasse Leipola kuva
Lasse Leipola on Vihreän Langan ilmastotoimittaja.

Kuittaa pois ilmastosyntisi! Vain 60 senttiä päivässä!

Näin voisi kiteyttää Antero Vartian tänään keskiviikkona lanseeraaman Compensate-palvelun lupauksen.

Kuulostaa ehkä liian hyvältä ollakseen totta, vaikka se totta onkin.

Compensate tarjoaa yrityksille mahdollisuuden lisätä palveluihin tai verkkokauppoihin toiminnon, jolla kyseisen ostoksen päästöt hyvitetään.

Vuositasolla vain kuudenkymmenen sentin päivähintaan päästään yksinkertaisella laskutoimituksella: Suomalaisen keskimääräiset vuosipäästöt ovat noin kymmenen hiilidioksiditonnia. Yhden tonnin hinta Compensate-palvelussa on 20 euroa. Silloin koko vuoden päästöt voi hyvittää parillasadalla eurolla, eli noin kuudellakymmenellä sentillä päivässä.


Vapaaehtoisen kompensaation ongelma on siinä, että se on vapaaehtoista. Jos kuittaa päästönsä rahalla, voi kuvitella, että ongelma on ratkaistu sillä, että on pannut rahaa päästöjä vähentävään toimintaan. Suuri osa ihmisistä ei kuitenkaan kompensoi päästöjään vapaaehtoisesti, jolloin valtaosa ongelmaa on vaarassa jäädä ratkaisematta.

Hyvä nyrkkisääntö on se, että kompensaatiota pitäisi käyttää vain niihin päästöihin, joita ei voi muuten välttää. Päästöjä ei voi täysin välttää, sillä jokaisen on kuitenkin esimerkiksi syötävä jotain, pukeuduttava johonkin ja lämmitettävä jotenkin asuntonsa.

Compensate ei tarjoa mitään sellaista uutta, joka muuttaisi tätä logiikkaa. Sen sijaan se tarjoaa aiempaa helpomman tavan kompensoida, mikä parhaassa tapauksessa tarkoittaa, että yhä useampi ihminen alkaa kompensoida päästöjä. Se puolestaan luo rahavirtaa, jolla voidaan kehittää ilmakehästä hiiltä poistavaa toimintaa.

Pahimmassa tapauksessa Compensate myy halpaa viherpesua ilmastosta ahdistuneille.


Jos Compensate yleistyy, se tuo yhä useamman tuotteen ja palvelun hintalappuun arvion ilmastovaikutuksista. Monessa tapauksessa lisähinta on pieni. Kuinka moni valitsee vähemmän lihaa, jos lounaan hintaero on vain viisi senttiä? Tällöin kompensaatiota käytetään juuri siten kuin ei pitäisi: kuittaamaan helposti vältettävissä olevia päästöjä.

Vartia tunnistaa ja tunnustaa tämän. Viime viikolla järjestetyssä mediatilaisuudessa hän toisti tasaisin väliajoin painavalla äänenpainolla, ettei kompensaatio poista tarvetta vähentää päästöjä.

Hän uskoo, että kun kompensaation hinta kertoo päästövaikutuksen hiilidioksidiekvivalentteja ymmärrettävämmässä muodossa, ihmiset tekevät vihreämpiä valintoja muutenkin kuin pelkän hinnan ohjaamina. Nykyisinhän kulutusta ei ostohetkellä ohjata ekologisempaan suuntaan juuri mitenkään.

Compensate lupaa myös vähintään kaksinkertaisen päästökompensaation, eli varsinaisten päästöjen hyvittämisen lisäksi samalla tuetaan aina myös ylimääräisen hiilidioksidin poistamista ilmakehästä.


Compensate tekee maailmasta joka tapauksessa vähän entistä paremman paikan. Se tekee ilmastovalinnoista helpompia,

Mutta voi Compensate olla liian maistuva lääke ihmisten kasvavaan ilmastohuoleen? Miten varmistetaan, ettei kompensaatiomaksu poista  esimerkiksi lentomatkustajan omatunnon kolkutusta?

Se on Antero Vartian uuden palvelun suurin haaste.

Viite