Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Maria Ohisalo
Iiro Törmä
Analyysi

Kunnon puheenjohtajakisa vihreissä olisi mieluisa mutta epätodennäköinen

30.4.2019 9.41

Riikka Suominen

Tiistaiaamuna eduskunnan valtiosalissa Maria Ohisalo ilmoitti toimittajille sen, mitä oli jo ennakoitu. Hän lähtee ehdolle vihreiden puoluejohtajaksi.

Ohisalo on vihreiden varapuheenjohtaja ja tuore kansanedustaja.

Jo syksyllä odotettiin, lähteekö Ohisalo kisaamaan paikasta vihreiden pätkäpuheenjohtajana. Hänen arvioitiin selviytyneen erinomaisesti Touko Aallon sijaisuudesta, mutta Ohisalo itse piti itseään liian tuntemattomana vetämään nopealla aikataululla kahdet vaalit.

Nyt mainetta on kertynyt lisää. Esiintymiset television vaalipaneeleissa ja ison tukiryhmän tekemä kampanjonti ovat nostaneet Ohisalon tunnettuutta. Eduskuntavaaleissa hän sai Helsingissä neljänneksi eniten ääniä.


Ohisalon asema ennakkosuosikkina
on selvä. Niin selvä, että se tekee todellisen puheenjohtajakisan syntymisen epätodennäköisemmäksi. Ohisalon voittaminen jäsenäänestyksessä ei tule olemaan helppoa.

Vihreiden naisten puheenjohtaja ja mahdolliseksi kilpakumppaniksi arvioitu kansanedustaja Emma Kari ehti jo ilmaisemaan tukensa Ohisalolle Twitterissä.

Ohisalo on arvoiltaan vasemmalla. Teoreettisesti vihreiden oikeistolaisempi siipi voisi haluta siksi asettaa vastaehdokkaan.

Toinen mahdollinen Ohisalon haastaja voisi tulla maakunnista. Ohisalo on helsinkiläinen ja vihreille on tärkeää kasvaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella.


Puolueelle olisi ihanteellinen tilanne
, jos puheenjohtajaksi olisi ehdolla vähintään kolme tunnettua ja varteenotettavaa ehdokasta. Kilpailu lisäisi vihreiden kiinnostavuutta ja mediahuomiota. Kolme ehdokasta estäisi puolueen jakaantumisen kahteen leiriin. Ehdokkaat kävisivät keskustelua vihreiden tulevasta suunnasta.

Viimeksi kun vihreät valitsi vakituista puheenjohtajaa kesällä 2017, linjakeskustelu jäi käymättä. Silloin puolue surffasi yli 15 prosentin kannatusaallolla ja johti oppositiopolitiikkaa. Myötätuulessa ei koettu tarvetta linjanvedolle.

Nyt linjaaminen olisi paikallaan. Vihreät on noussut selvästi uudelle, yli 10 prosentin kannatustasolle, mutta nousu isojen puolueiden joukkoon on vielä saavuttamatta. Seuraavalta puheenjohtajalta odotetaan askelmerkkejä suurten joukkoon.

Kisa paikasta on nyt avattu. Kahden viikon sisällä nähdään pääsevätkö vihreiden jäsenet äänestämään puheenjohtajasta.

maria ohisalo  puheenjohtajavaali  Vihreät 
Viite