Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eduskunta 2019? Tuoreiden gallupien ja 2015 eduskuntavaalituloksen perusteella tehty ennuste ensi kevään vaalituloksesta.

Eduskunta 2019? Tuoreiden gallupien ja 2015 eduskuntavaalituloksen perusteella tehty ennuste ensi kevään vaalituloksesta.

Analyysi

Langan ennuste: Vihreät lähes tuplaisi edustajamääränsä nykyisellä gallup-kannatuksella

17.12.2018 16.07

Vihreä Lanka

Vihreät voisi yltää marras–joulukuun kannatuksella lähelle 30 kansanedustajapaikkaa. Vihreän Langan tekemä paikkaennuste lupaa vihreille 28 paikkaa. Demarit olisi suurin puolue 47 paikalla.

Ennuste perustuu kolmen gallupin yhdistelmätuloksen ja edellisten eduskuntavaalien tuloksen avulla tehtyyn laskelmaan. Mielipidetiedustelut on julkaistu joulukuussa, niistä tuorein on eilen julkaistu Helsingin Sanomien gallup.

Yhdistimme, eli aggregoimme siihen Ylen ja Alma Median gallupit Informaatiomuotoilu-blogin ohjeiden mukaan. Kaikkiaan kolmeen mielipidetiedusteluun on kysytty puoluekantaa noin 6 700 ihmiseltä 12.11. – 12.12. välisenä aikana.

Yhdistelmägallupissa vihreiden kannatus on 13,7 prosenttia. Se on noussut 1,7 prosenttiyksikköä edellisestä, noin kuukausi sitten tekemästämme yhdistelmägallupista.

Kärjessä on edelleen SDP 21,4 prosentilla, mikä on tosin noin prosenttiyksikön vähemmän kuin kuukausi sitten. Kokoomus on liukunut alas 0,6 prosenttiyksikköä 19,4 prosenttiin. Kolmantena on keskusta, jonka kannatus on pysynyt suurin piirtein ennallaan 16,1 prosentissa.


Kevään 2015 eduskuntavaalien tuloksen ja tuoreiden gallupien perusteella tehdyssä laskelmassa demarit saisi siis 47 edustajapaikkaa. Kokoomukselle tulisi 42 paikkaa, keskustalle 36 ja vihreille siis 28.

Vasemmistoliitto saisi 17 paikkaa, perussuomalaiset 15, RKP 8 ja kristilliset 6. Siniset jäisi vaille edustajia.

Langan ennusteessa vihreille tulisi vuoden 2015 vaaleihin verrattuna kolme lisäpaikkaa Uudeltamaalta ja kaksi sekä Helsingistä että Varsinais-Suomesta. Hämeessä, Pirkanmaalla, Kaakkois-Suomessa, Savo-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Oulussa tulisi jokaisessa yksi lisäedustaja.


Vihreän Langan
paikkaennusteen pohjana on vuoden 2015 eduskuntavaalitulos vaalipiireittäin. Kunkin puolueen valtakunnallisen äänimäärän on oletettu muuttuvan yhdistelmägallupin tuloksen mukaisesti.

Kunkin puolueen vaalipiirikohtaisen äänimäärän on arvioitu jakautuvan samoin kuin eduskuntavaaleissa 2015.

Tällainen laskentatapa on suuntaa-antava, sillä puolueen kannatus ei nouse tai laske valtakunnallisen kannatuksen mukaisesti jokaisessa vaalipiirissä.

Varsinaisia vaalipiirikohtaisia mittauksia tehdään satunnaisesti. Karjalainen ja Savon Sanomat julkaisivat marraskuun lopulla Savo-Karjalan vaalipiiriä koskevan ennusteen. Sitä varten puoluekantaa oli kysytty noin 1 000 ihmiseltä.

Lehtien teettämä gallup täsmäsi vaalipiirin paikkajaossa pitkälti Langan mallin ennusteen kanssa. Ainoa ero oli, että mielipidetiedustelun perusteella Langan ennusteen vihreiden lisäpaikka jäisi saamatta ja menisi sen sijaan keskustalle.

Lue tästä tarkemmin, miten Vihreän Langan ennuste on laadittu.


Lisää aiheesta:Viite