Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

iStock

iStock

Lanka seuraa vaaleja verkossa ja Tavastialla – näin vaali-ilta etenee

12.4.2019 13.37

Lasse Leipola

Vihreä Lanka seuraa eduskuntavaaleja tiiviisti sunnuntai-iltana. Välitämme tunnelmia vihreiden vaalivalvojaisista ja seuraamme tuloslaskentaa.

Vihreän Langan vaaliseuranta käynnistyy iltaseitsemältä näillä verkkosivuilla ja Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa. Verkkosivujen päivittyvään juttuun kerätään vihreän vaali-illan käännekohdat.

Twitterissä kannattaa seurata seuraavia tilejä:

  • Vihreä Lanka (@vihrealanka) seuraa tuloslaskentaa ja välittää kohokohtia muilta tileiltä.
  • Päätoimittaja Riikka Suominen (@Riikka_Suominen) ja politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara (@jleukumaavaara) seuraavat tunnelmia vihreiden vaalivalvojaisissa Helsingin Tavastialla.


Äänestyspaikat sulkeutuvat
iltakahdeksalta. Pian sen jälkeen saadaan ensimmäiset tiedot tuloksista.

Ennakkoäänestys on ollut poikkeuksellisen vilkasta, joten kaikkia ennakkoääniä ei välttämättä ole laskettu kahdeksaan mennessä.

Vihreiden vaalituloksen jännittäminen on perinteisesti pitkälle iltaan jatkuva jännitysnäytelmä.

Ensinnäkin vihreiden kannattajat ovat perinteisesti suosineet vasta varsinaisena vaalipäivänä äänestämistä. Tämän vuoksi ennakkoäänitulos on ollut yleensä lopullista tulosta selvästi heikompi.

Vaalitutkija Sami Borg arvioi, että vihreiden äänten ero ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän välillä on voinut tasoittua.

”Olettaisin, että ennakkoäänien ja lopullisen vaalituloksen ero on vihreillä yhdestä kahteen prosenttiyksikköä”, Borg sanoi Vihreälle Langalle.

Toiseksi vihreiden kannatus on vahvinta kaupunkien äänestysalueilla, joilla laskenta kestää keskimääräistä pidempään. Tämän vuoksi vihreiden kannatus voi ennakkoäänten julkistamisen jälkeen laskea entistä alemmas, kun varsinaisen vaalipäivän ensimmäisiä ääniä saadaan laskettua pienemmillä paikkakunnilla.

Illan pimetessä vihreiden luvut kääntyvät kuitenkin yleensä nousuun ja saavuttavat huippunsa vasta laskennan valmistuessa joskus hieman ennen puoltayötä.


Tuloksen selvittyä Vihreä Lanka julkaisee lyhyet esittelyt kaikista valituista vihreistä kansanedustajista. Vaalituloksen analysointi jatkuu näillä sivuilla maanantaina, jolloin julkaisemme myös arvion siitä, kuinka hyvin analyysimme onnistuivat ennakoimaan vaalitulosta.

Juttua on päivitetty 14.4. kello 11.28. Toisin kuin jutussa alun perin luvattiin, Vihreän Lanka ei sairaustapauksen vuoksi välitä tunnelmia Tampereen vaalivalvojaisista.

eduskuntavaalit19 
Viite