Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lapsi paljastaa, ettei ilmastokeisarilla ole vaatteita

16.8.2019 7.08

Riikka Suominen

Sydämen asioita kertoo loppuunpalaneista ihmisistä ilmastokriisin runtelemalla planeetalla.

Karuista teemoista huolimatta kirja on helppolukuinen. Se on vetävästi kirjoitettuja kohtauksia ruotsalaisen lapsiperheen elämästä.

Kohtaukset sijoittuvat vuosiin ennen kuin Greta Thunbergista tuli maailman kuulu koululakkoilija.

Tukholmalaisperhe ei ole tavallinen. Äiti on kuuluisa oopperalaulaja, joka tyttöjensä ympäristöhuolen vuoksi lopettaa lentämisen vuonna 2016. Perheen elämää varjostavat jaksamis- ja mielenterveysongelmat.

Yhtä paljon kuin ilmastokriisiä, kirja käsittelee mielenterveyttä. Siitä, miten koko yhteiskunta on rakennettu sille, että kaikki ovat niin kutsutusti normaaleita. Jos joku ei toimi normaalisti, on hänen pakko hankkia ominaisuuksilleen diagnoosi, koska muuten apua ei saa. Kaikki eivät saa diagnoosia tai apua tai kumpaakaan. Näiltä lapsilta jää päättötodistus saamatta, moni masentuu.

Uupumista ei sitäkään pidetä normaalina, vaikka se on niin tavallista, että Suomessa jopa joka neljäs kärsii uupumuksesta. Erityisesti uupuvat he, joiden perheessä joku ei ole ”normaali”. Silloin voimat kuluvat avun hankkimiseen ja asioiden sumplimiseen.
 

Suhtauduin kirjaan epäillen. Ajattelin, että se oli kustantamon maanittelun tuloksena syntynyt kyhäelmä. Perheen nopeasti raapustamaa kirjaa markkinoitaisiin Gretan kansainvälisellä suosiolla. Olin väärässä.

Kirja on todella hyvä. Se antaa kasvot ilmastoliikkeelle ja antaa inhimillisen tavan tarttua jättimäiseen ilmiöön.

Oopperalaulajaäiti palaa lennolta Tokiosta ja miettii aiemmin tuntemiaan matkakuumetta tai lentopelkoa. Nyt häntä kalvaa muu. Hän miettii ikiroutaa, joka nyt uhkaa sulaa. Toisaalta vaakakupissa painavat Tokion konsertit, joissa oli ollut 8000 katsojaa ja ne oli näytetty myös Japanin televisiossa.

”Aivan kuin biosfrääri ja ekosysteemi piittaisivat japanilaisesta televisiosta. Torjunta on vahva voima.”

Jos Scener ur hjärtat-kirja olisi romaani, olisi tarina lähinnä epäuskottava. On nuori tyttö, joka ahdistuu ympäristöongelmista niin paljon, ettei pysty syömään. Hänellä on Aspergerin oireyhtymä ja pakko-oireinen häiriö. Muun muassa näiden ominaisuuksien vuoksi tyttöä kiusataan rankasti.

”En halua yhtään ystävää, koska ystävät ovat lapsia ja kaikki lapset ovat ilkeitä”, hän sanoo.

Mutta tytön Asperger on myös supervoima. Hän ei kerro valkoisia valheita eikä ymmärrä ironiaa. Niinpä tyttö ei pysty siihen kaksoiselämään, mitä me lähes kaikki muut elämme. Sanomme, että ilmastonmuutos on kamalaa, mutta lennämme lomalle toiseen maanosaan. Päättäjät sanovat, että pitää tehdä kaikki mahdollinen, eivätkä silti tee mitään.

Tyttö näkee sanojen ja tekojen ristiriidan ja ihmettelee ääneen, miksei kukaan toimi, vaikka planeetta palaa. Viime elokuussa hän päätti itse aloittaa koululakon. Loppu on ilmastoliikkeen historiaa.
 

Kirjan oikeudet on myyty yhdeksään maahan. Suomeksi se ilmestyy Tammen kustantamana syyskuussa.

Kirjan tuotot lahjoitetaan kahdeksan kansalaisjärjestön työhön. Niin ovat sisarukset Beata Ernman ja Greta Thunberg halunneet.


Beata ja Malena Ernman, Greta ja Svante Thunberg: Sydämen asioita – perhe ja planeetta kriisissä (Tammi 2019)

kirja-arvio  Greta Thunberg  malena ernman  koululakko 




Viite