Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Perttu Jussila
Vihreä urheilupomo. Vihreiden puoluehallitukseen kuuluva Perttu Jussila on Suomen keilailuliiton puheenjohtaja ja ensi viikolla Las Vegasissa hän on ehdolla maailman keilailuliiton johtoon.Iiro Törmä

Vihreä urheilupomo. Vihreiden puoluehallitukseen kuuluva Perttu Jussila on Suomen keilailuliiton puheenjohtaja ja ensi viikolla Las Vegasissa hän on ehdolla maailman keilailuliiton johtoon.

Las Vegasissa vuoden oudoin valtakamppailu – Nuori vihreä Tampereelta haastaa kuwaitilaisen sheikin

21.8.2019 15.55

Lasse Leipola

Ensi viikon lopulla ratkeaa onnistuuko nuori suomalainen vihreä syrjäyttämään kuwaitilaisen sheikin maailman keilailuliiton johtopaikalta. Kyseessä on yli 140 kansallisen lajiliiton kattojärjestö ja lajin korkein päättävä elin.

Puheenjohtajaksi ovat ehdolla Suomen keilailuliiton puheenjohtaja ja Pirkanmaan vihreiden puheenjohtaja Perttu Jussila sekä istuva puheenjohtaja, Kuwaitin hallitsijasukuun kuuluvan sheikki Talal Mohammad Al Sabah.

”Olen saanut keilailulta melkein kaiken elämässäni. Olen saanut edustaa Suomea, kiertää maailmaa, saanut toimeentulon ja ystäviä. Siksi on sietämätöntä nähdä, miten jotkut ovat valmiita uhraamaan lajin hyvinvoinnin oman etunsa kustannuksella”, aiemmin ammatikseen keilannut Jussila sanoo.

Ajatus ehdokkuudesta heräsi kaksi vuotta sitten MM-kisoissa, kun Jussila osallistui ensimmäistä kertaa Suomen keilailuliiton puheenjohtajana samassa yhteydessä järjestettyyn maailman keilailuliiton kongressiin.

”Se oli täyttä teatteria. Päätökset oli tehty etukäteen eikä kongressissa käyty kunnollista dialogia. Lisäksi liiton puheenjohtaja (Talal) oli pelaamassa golfia naisten finaalin aikana, mikä on mielestäni huonoa käytöstä”, Jussila muistelee.

Hänen mukaansa tyytymättömyys maailman keilailuliittoon johtuu avoimuuden puutteen lisäksi myös maantieteellisestä epätasa-arvosta: MM-kisat ja kongressit järjestetään käytännössä aina joko Lähi-idässä tai Yhdysvalloissa.

”Kongressin jälkeen keskustelimme tilanteesta muiden maiden liittojen puheenjohtajien kanssa. Monet kokivat voimattomuutta ja pohtivat, että kun tällainen tilanne on jatkunut jo niin pitkään, onko muutos enää edes mahdollinen. Siitä heräsi ajatus, ettei minulla ole oikeastaan mitään hävittävää, jos lähden yrittämään.”

Samalla asenteella Jussila päätyi Suomen keilailuliiton johtoon. Häntä ärsytti yleinen pysähtyneisyys ja muun muassa pitkään valmistellun SM-kilpailuiden uudistuksen hyllyttäminen. Vuonna 2016 vasta 25-vuotias Jussila valittiin Suomen keilailuliiton johtoon.


Nuoruutensa lisäksi Jussila on muutenkin harvinaisuus suomalaisena urheilupomona. Toisin kuin monet muut poliittisesti aktiiviset urheiluvaikuttajat, hän ei ole kokoomuslainen vaan vihreä. Tosin vihreys on varsin tuoretta.

Kalervo Kummola houkutteli minua huonolla menestyksellä Tampereen kuntapolitiikkaan ja kokoomukseen 2017 kuntavaalien alla. Oma arvomaailma oli silloin jo selkeä, vaikken ollut kuntapolitiikkaa juuri ajatellut. Kun sitten vihreistä otettiin yhteyttä, ajattelin, että miksipä ei.”

Vihreiden puoluehallituksessa istuva Jussila sanoo, ettei hän lähtenyt politiikkaan edistämään urheilun asemaa, vaan vaikuttamaan yhteiskuntaan laajemmin.

”Urheilujohtamisessa olen nähnyt, että on mahdollista saavuttaa asioita, kun ihmiset kokevat, että puhuu oikeista asioista ja tavoitteet ovat oikeita. Uskon, että näin voi tapahtua myös laajemmin yhteiskunnallisessa keskustelussa.”

Jussilan mielestä vihreät voisi profiloitua urheilu- ja liikuntakysymyksissä erityisesti tasa-arvokysymyksiin liittyen. Vihreät voisi pyrkiä purkamaan ennakkoluuloja esimerkiksi sen suhteen, mitkä ovat miesten ja mitkä naisten lajeja.

”Meidän pitäisi päästä siihen, että lapset ja nuoret saadaan harrastamaan harrastavat, eikä keskittyä siihen, mitä kukakin saa harrastaa.”

Jussilan mielestä myös rahanjaossa on parannettavaa. Esimerkiksi joukkuelajeissa miesten palkkiot ovat usein selvästi suuremmat kuin naiset. Myös tukijärjestelmä kaipaa remonttia.

”Saadaanko me enemmän sillä, että annetaan tuki jo muutenkin sponsorirahoja saavalle tähdelle vai jollekin nuorelle toivolle. Apurahan ei pitäisi olla palkinto, vaan urheilu-uran mahdollistaja.”


Minkälaiset mahdollisuudet Jussilalla on tulla valituksi ensi viikon kokouksessa? Euroopan kattojärjestö on asettautunut Jussilan taakse, mutta monet kansallisista lajiliitoista ovat niin vähävaraisia, etteivät ne välttämättä pääse paikan päälle äänestämään.

”Euroopan liitoilla olisi eniten ääniä. Jos niistä puolet pääsisi paikalle, ja loput olisivat edustettuina valtakirjalla, äänestys olisi selvää pässinlihaa.”

Myös Malesia ja Singapore ovat asettautuneet Jussilan taakse. Monien muiden lajiliittojen äänestyskäyttäytyminen selviää vasta kokouksessa, joten valinnasta tulee jännittävä. Jussila uskoo, että hänen ajamalleen avoimuudelle on tilausta.

”Halu muutokselle on suuri, mutta toisaalta raha tuppaa yleensä ratkaisemaan asioita.”

urheilu  keilailu  Vihreät 
Viite