Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lastensuojelu on investointi elämään

14.12.2018

Outi Alanko-Kahiluoto

Käyttäjän Outi Alanko-Kahiluoto kuva
Outi Alanko-Kahiluoto on vihreä kansanedustaja.

Eräs mieleenpainuvimmista vierailuistani kansanedustajana on ollut vierailu lastenkotiin, jonka nuoret kävivät koulua lastenkodin yhteyteen perustetussa peruskoulussa.

Osalla näistä nuorista oli jo omia lapsia. Rehtori kertoi suurimmalla osalla nuorista olevan taustallaan vakavia lapsuusajan traumoja ja kaltoinkohtelua. Koulukodissa he saivat vihdoin sitä apua ja tukea, jota olisivat tarvinneet jo paljon aikaisemmin.

Muistan aina, miten ajattelin, että me olemme velkaa näille nuorille. Minäkin, jolle hyvinvointiyhteiskunnan, maksuttoman koulutuksen ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluiden ansiosta on käynyt elämässä hyvin.


Rehtori kertoi surevansa sitä, että lastensuojelun piirissä olevien nuorten jälkihuolto loppuu liian varhain, jo 21-vuotiaana, juuri kun nuori on muuttamassa omaan kotiinsa ja tarvitsisi vielä yhteiskunnan apua ja tukea.

Moni nuorista kokee jälkihuollon loppumisen hylkäämisenä. Itsemurhariski on näillä nuorilla korkea, rehtori kertoi ja kysyi minulta:

”Mitä järkeä tässä on? Ensin tuemme näitä nuoria vahvasti ja teemme kaikkemme, että he selviäisivät lapsuutensa traumaattisista kokemuksista. Sitten jätämme heidät yksin.”

Ei siinä järkeä olekaan. Jos emme jättäisi nuorta yksin, voisimme auttaa häntä pääsemään kiinni opintoihin ja työelämään. Sen sijaan, että viestimme nuorelle, että biologisen 21 vuoden iän saavuttaminen merkitsee velvollisuutta pärjätä tästä lähtien yksin.

Se on tyly viesti nuorelle, joka on otettu huostaan juuri siksi, ettei lähipiirissä ole ollut ketään.


Lastensuojelun jälkihuollon palvelut ovat muun muassa tukea nuoren opintoihin ja työllistymiseen. Tuki voi olla henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa arjessa selviytymiseen, kuten yhteiskunnan palveluihin ohjaamista, apua asunnon hankkimiseen sekä vertaistukitoimintaa.

Jälkihuollon ikärajan nostamiselle nykyisestä on lastensuojelujärjestöjen vahva tuki. On myös selvää, että lastensuojelun työntekijöiden asiakasmäärää pitäisi rajata lailla, kuten vihreät on esittänyt.

Asiakasmäärät ovat kohtuuttomia suuressa osassa maata. Moni lastensuojelun työntekijä uupuu työtaakkansa alla ja kärsii siitä, ettei pysty auttamaan asiakastaan, vaikka näkee avun tarpeen.


Tein eduskunnassa
lakialoitteen lastensuojelun jälkihuollon ikärajan nostosta 25 vuoteen. Tätä kirjoittaessani aloitteeni on saanut jo pitkälti yli sadan kansanedustajan kannatuksen, mikä merkitsee, että se etenee myös valiokuntakäsittelyyn.

Vaikka aloitettani ei ehdittäisi käsitellä tällä kaudella, kansanedustajien vahva tuki on merkityksellinen kevään hallitusneuvotteluissa.

Lastensuojelu ja sen jälkihuolto tulee nähdä sosiaalisena panostuksena nuoren elämään. Koskaan ei saa ajatella, että on liian myöhäistä ottaa vastuu ja auttaa kaltoinkohdeltuja. Auttamiselle ei ole ikärajaa.

Viite