Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Katso, nainen työelämässä! Opetusministeri Li Anderssonin mukaan häneen kohdistetut raskauskyselyt osoittavat, miksi tarvitsemme lisää tasa-arvoa ja esimerkiksi perhevapaauudistuksen.Iiro Törmä

Katso, nainen työelämässä! Opetusministeri Li Anderssonin mukaan häneen kohdistetut raskauskyselyt osoittavat, miksi tarvitsemme lisää tasa-arvoa ja esimerkiksi perhevapaauudistuksen.

Li Andersson: ”Raskauskyselyt kuvaava esimerkki naisen asemasta työelämässä”

26.9.2019 8.08

Jenni Leukumaavaara

Opetusministeri Li Andersson kutsui maanantaina toimittajat tiedotustilaisuuteen. Kutsussa ei kerrottu miksi.

Iltalehti otti pian kutsun lähettämisen jälkeen yhteyttä Anderssoniin ja yritti selvittää, mikä on tilaisuuden aihe. Anderssonin mukaan Iltalehden toimittajan ensimmäinen kysymys oli, onko vasemmistoliiton puheenjohtaja raskaana.

Tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan Andersson ei kertonut henkilökohtaisista asioistaan, vaan siitä, että aikoo hakea jatkokautta vasemmistoliiton puheenjohtajana marraskuun puoluekokouksessa. Tämän ennakoi esimerkiksi Kansan Uutiset maanantaina heti infokutsun jälkeen. Iltalehti lisäsi maininnan puoluekokouksesta juttuunsa vasta myöhemmin.


Andersson kertoo Vihreälle Langalle hämmentyneensä kysymyksestä raskaudesta. Toisaalta utelu kuvaa hänen mielestään naisiin kohdistuvaa asennetta työelämässä.

”Se on kuvaava esimerkki työelämässä jylläävistä näkemyksistä, jos heti oletetaan, että 32-vuotiaan naisen tulevaisuudensuunnitelmat liittyvät raskauteen.”
 
Asenneilmapiiri näkyy työelämässä Anderssonin mukaan siinä, että kolmekymppisten naisten työsuhteet ovat usein lyhyttä pätkää ja määräaikaisuuksia.

Perhevapaiden kustannukset jakautuvat Suomessa yhä epätasaisesti niin, että kustannukset kasautuvat naisvaltaisille aloille. Äidit myös hoitavat lapsia kotona enemmän kuin isät.

”Tämä esimerkki osoittaa, miksi tarvitsemme lisää tasa-arvoa ja esimerkiksi perhevapaauudistuksen”, Andersson sanoo. 

työelämä  tasa-arvo 
Viite