Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lihantuotanto ei lopu elämäntapaa vaan yhteiskuntaa muuttamalla

Jacy Reese
Politiikka ratkaisee. Tietokirjailija Jacy Reesen mielestä ihmisille ei pitäisi toitottaa, että heidän pitää lopettaa lihan syöminen. Se ei tehoa.

Politiikka ratkaisee. Tietokirjailija Jacy Reesen mielestä ihmisille ei pitäisi toitottaa, että heidän pitää lopettaa lihan syöminen. Se ei tehoa.

19.11.2018 14.34

Antti Värtö

Jos teurastamoissa olisi lasiseinät, ryhtyisivätkö kaikki kasvissyöjiksi? Eivät ryhtyisi, sanoo yhdysvaltalainen tutkija ja tietokirjailija Jacy Reese.

Helsingissä vieraillut Reese arvioi, että eläinoikeusliike on keskittynyt liian paljon yksilöiden elämäntapamuutokseen, vaikka todellinen muutos saadaan aikaan muuttamalla rakenteita

”Julkisuudessa on ollut monta salaa kuvattua nauhaa teurastamoilta. Ihmiset tietävät, mitä tehotuotannossa tapahtuu, mutta suurin osa ei silti ryhdy kasvissyöjiksi.”


Reese on ollut pitkään mukana eläinoikeusjärjestöissä, mutta hän ei ole tyytyväinen niiden toimintaan. Hänestä järjestöt painottavat liikaa sitä, että ihmisten pitäisi lopettaa lihansyönti. Eläinoikeuksista on tehty henkilökohtainen valinta.

Lähtökohta ei toimi, koska ihmiset eivät vapaaehtoisesti halua tehdä elämäänsä muutoksia. Kuitenkin samaan aikaan suurin osa ihmisistä kannattaa lakeja, jotka edistävät eläinten hyvinvointia.

”Tämä kertoo siitä, että yhteiskunnallinen muutos tapahtuu instituutioiden ja hallitusten kautta, ei yksittäisten ihmisten henkilökohtaisten valintojen avulla”, Reese sanoo.

Jacy Reese työskentelee ajatuspaja Sentience Institutessa, jonka tavoitteena on löytää mahdollisimman vaikuttavia tapoja vähentää eläinten kärsimystä.

Helsingissä hän vieraili lokakuun alussa markkinoimassa tuoretta tietokirjaansa The End of Animal Farming.

Kirjan hämmästyttävin kohta on se, jossa kerrotaan Sentience Instituten teettämästä kyselytutkimuksesta, joka mittaa ihmisten asenteita eläinten tehotuotantoa kohtaan. Jopa puolet yhdysvaltalaisista vastaajista kannatti lihan tehotuotannon kieltämistä.

Ovatko poliitikot siis olleet liian arkoja? Olisivatko ihmiset valmiita radikaalimpiin muutoksiin kuin mitä tällä hetkellä tehdään?

Reesen mielestä on vaikea arvioida, mitä todella tapahtuisi, jos Yhdysvalloissa oikeasti tehtäisiin radikaalia uudistuksia esittävä lakialoite ja julkisuudessa käytäisiin keskustelua puolesta ja vastaan.

”Jos lihantuottajat saisivat ihmiset ajattelemaan, että aloitteen takana on joukko vegaaneja, jotka haluavat estää kansaa syömästä lihaa, se voisi laskea aloitteen kannatusta. Mutta jos eläinoikeusaktivistit ja luonnonsuojeluliike osoittaisivat, kuinka aloitteen avulla voidaan kamppailla ilmastonmuutosta vastaan, voisi aloitteen kannatus jopa nousta.”


Eläinten oikeuksia voidaan edistää muokkaamalla rakenteita, Reese sanoo. Yhteiskunta voi tehdä uudistuksia, jotka vähentävät eläinten kärsimyksiä, esimerkiksi kieltämällä häkkikanalat.

Toinen keino on tarjota entistä enemmän kasvisruokaa esimerkiksi kouluissa. Yhteiskunta voi myös kannustaa taloudellisesti lihaa korvaavien tuotteiden kehittämistä.

Reese uskoo, että vuoteen 2050 mennessä lihansyönti on puolittunut nykyisestä. Silloin elintarviketuotannossa ollaan siirrytty suuressa määrin kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin.
Viite